Helyesírási hiba buktatta le a gyilkos milliárdost

Robert Durstöt egy róla szóló hatrészes dokumentumfilm-sorozat fináléjában leplezték le. Önkéntelenül beismerő vallomást is tett.

Épp Az elátkozott: Robert Durst halálos élete című dokumentumfilm egyik epizódját forgatták, amikor az egyik leghíresebb amerikai ingatlandinasztia sarja kiment a mosdóba, és maga elé mormogta: „Mi a fenét csináltam volna? Megöltem őket, természetesen. Hát itt van, elkaptak”. A beismerő vallomás az alábbi videón 0.50-től hallható:

A jelenet előtt a sorozat rendezője, Andrew Jarecki két levelet mutatott neki. Az egyiket Durst írta legjobb barátnőjének, a Los Angelesben élő Susan Bermannek, akit 2000-ben találták holtan az otthonában. A másikat egy névtelen feladó küldte a rendőrségnek a nő halálának napján. Mind a kettőn rosszul, Beverly Hills helyett Beverley-nek írták a városrész nevét. Amikor arról kérdezték, melyiket írta ő, Durst nem tudott felelni. Ezután tett önkéntelen beismerő vallomást a mosdóban elmormogott szavakkal a véletlenül bekapcsolva maradt mikrofonba.

A milliárdost sosem tartóztatták le, pedig többször is vádolták gyilkossággal. Első felesége, Kathleen 1982-ben tűnt el nyomtalanul, egy a férjével, Westchester megyében töltött hétvége után. Ez az eltűnés ihlette Jarecki 2010-es, Ryan Gosling és Kirsten Dunst főszereplésével készült filmjét, a Véres románcot is.

„Ennek a két producernek sikerült megtennie azt, amit a bűnüldöző szerveknek három államban, 30 éven át nem" – jegyezte meg Jeanine F. Pirro, a korábbi Westchester megyei államügyész, aki hat éven át nyomozott Kathleen Durst eltűnésének ügyében.

Durstnek többször is meggyűlt a baja a hatóságokkal, megszakította kapcsolatát a családjával, újranősült, ám 30 éven át ártatlannak vallotta magát feleségének megölésében. Megúszta Berman és szomszédja, Morris Black meggyilkolását is. Utóbbival 2001-ben végzett, lelőtte, majd feldarabolta, amikor a Texas állambeli Galvestonban élt álnéven, magát néma nőnek kiadva. A gyilkosság után Pennsylvaniába akart menekülni, de nem sikerült. Bolti lopáson érték, egy ötdolláros szendvicset akart elemelni, noha több száz dollár volt a zsebében.

Durstöt 2003-ban egy texasi esküdtszék felmentette a gyilkosság vádja alól. A tárgyaláson azt mondta, dulakodás közben sült el a fegyver, véletlenül lőtte le a szomszédját, de utána bepánikolt, hogy senki sem hisz majd neki, ezért feldarabolta és eltüntette a testet. Az ügyészség szerint azonban a milliárdos azért végzett a szomszéddal, hogy megszerezze személyazonosságát, és így rejtőzzön el a hatóságok és a sajtó elől.

Most azonban úgy tűnik, hamarosan ismét bíróság elé áll, és talán nem ússza meg ennyivel. Szombaton egy New Orleans-i hotelben kapták el, ahová álnéven jelentkezett be, és készpénzzel fizetett. Az FBI gyilkosság vádjával őrizetbe vette. A hatóságok hamis jogosítványt találtak nála, egy tisztviselő a CNN-nek azt mondta, azt gyanítják, hogy mielőbb el akarta hagyni az országot. Feltételezik, hogy Kubába akart repülni.

Arról, hogy a hatóságok kitől szereztek tudomást a vasárnap vetített műsorban elhangzottakról, nem tudni, és kérdéses, hogy a bíróság fel tudja-e használni a felvételt bizonyítékként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.