galéria megtekintése

Ismét kitört a Harry Potter-láz

0 komment


Borbély Zsuzsa

Harry Potter a szerzőjével, J. K. Rowlinggal közös születésnapján tért vissza, hogy a könyvesboltok és a mozik után a színpadot is elfoglalja. Ezúttal nem Voldemorttal, hanem a gyerekneveléssel küzd.

Kilenc év után újra kitört a Harry Potter-láz. Július 30-án este a londoni West Enden, a Palace színházban mutatták be a Harry Potter és az elátkozott gyermek című színdarabot, néhány órával később pedig, éjfélkor a rajongók kezükbe vehették a darab szövegkönyvét. A 2007-ben megjelent hetedik regény cselekménye 1998 júliusában ért véget. A szerző, J. K. Rowling a könyv végén még adott egy gyors bepillantást a szereplők életébe, akik családot alapítottak. Itt veszi fel a fonalat a darab, amelynek főhősei Harry, Ron és Hermione gyerekei.

Jelmezes rajongók a Waterstone könyvesboltnál
Neil Hall / Reuters

– Soha ne mondd, hogy soha! Úgy gondoltam, hogy nem folytatom Harry Potter történetét, és ami a könyveket illeti, ez így is marad, de Jack Thorne (író) és John Tiffany (rendező) meggyőztek. Odaadtam nekik a kéziratot, és előálltak a színdarabbal – mondta Rowling a bemutató után. A darab munkálatai a nyilvánosságot kizárva zajlottak, a próbákról semmi sem szivárgott ki, emiatt az angol sajtó csak a „titkok kamrájának” becézte a Palace színházat.

 

– Ez varázslat volt! – lelkesedett a bemutató után egy Harry Potternek öltözött kisfiú. Rowling bejelentette, hogy a darabot világszerte színpadra állítják majd. – Köszönjük J. K. Rowlingnak, hogy itt lehetett a darab bemutatója! – mondta a nyitógálán családjával részt vevő londoni polgármester, Sadiq Khan, aki saját bevallása szerint nagy Harry Potter-rajongó.

A könyvesboltok előtt több százan várták szombat este, hogy a színdarab bemutatója után a szövegkönyvet is a kezükbe vegyék. – Az emberek ki akarják élvezni a várakozás izgalmát, azt az érzést, ahogy állnak a sorban és várják az éjfélt – mondta James Daunt, a Waterstones könyváruház igazgatója, aki J. K Rowlingot a könyvesboltok védőszentjének nevezte. A kötet már a megjelenés előtt megdöntötte az Amazon web­áruház 2016-os előrendelési rekordját. Csak a londoni Piccadilly téren 700 varázslónak öltözött rajongó várta, hogy megszerezhesse a nyolcadik Harry Potter-kötetként beharangozott szövegkönyvet.

Fotó: Neil Hall / Reuters

– Ez nagyon sokat jelent nekem, mert Harry Potterrel nőttem fel – mesélte a 26 éves Fran Plagge, aki elsőként vehette át a könyvet pontosan éjfél után 1 perccel. – Októberre van jegyünk a darabra. Nem biztos, hogy elolvasom, mielőtt látnám színpadon – jegyezte meg a lány.

A Harry Potter és az elátkozott gyermek szövegkönyve Magyarországon a hírek szerint az év végén lesz elérhető a korábbi könyveken is dolgozó Tóth Tamás Boldizsár fordításában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.