Az indulók több mint fele sikeresen célba ért a Kékszalag vitorlás versenyen

Az 512 elrajtolt hajó közül 337 tudta a 48 órás szintidőn belül teljesíteni a leghosszabb európai tókerülő pályát a 45. Kékszalag Laptop.hu Nagydíj keretében - közölték vasárnap a szervezők.

A mezőnynek a csütörtök reggeli rajtot követően kikötés és külső segítség nélkül kellett végigvitorlázni a 155 km hosszú Balatonfüred-Kenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred útvonalat.

Első helyen az EvoPro nevű hajóval (korábban Lisa) Litkey Farkas csapata ért célba, ezzel Litkey tizenhárom éven belül a tizenegyedik Kékszalag-győzelmét ünnepelhette. Második a Király Zsolt vezette Raffica, a harmadik pedig az Obzidián Bormanufaktúra Principessa lett Rauschenberger Miklós irányításával.

A gyengülő, majd a második napon szinte teljesen elálló szél a lassabb hajókkal vitorlázókat sújtotta, ezért nem érték el sokan a célt.

A Kékszalagon utoljára versenyeztek kizárólag az egytestű vitorlások, amelyek eddig a páratlan években alkották a mezőnyt, 2014-től ugyanis megszűnnek a kategóriákra vonatkozó megkötések.

A verseny rekordját tavaly óta 10 óra 34 perces idővel a Fifty-Fifty katamarán tartja, amely a Nemere II 1955-ös csúcsát javította meg hat perccel.

Európa legrégebbi és legnagyobb tókerülő versenyét 1934-ben rendezték meg először.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.