Háromezer kilométert úsztak Madagaszkár egzotikus állatai

A tudósok megállapították, hogy a sziget egzotikus állatai 60 millió évvel ezelőtt éppen úgy érkeztek a szigetre, mint filmbéli társaik. Vízen.

Ki ne emlékezne a Madagaszkár című animációs film bájos szereplőire? Alex, Marty, Melman és Gloria a New York-i állatkertből szöknek meg, hogy visszajussanak eredeti lakhelyükre, a vadonba. Izgalmas kalandok során végül Madagaszkár partjainál veti partra a hullám azt a dobozt, amiben a vidám kis társaság utazott.

Budapest, 2009. június 18. Egy látogató eteti az egyik gyűrűsfarkú makit, miután felavatták a Fővárosi Állat- és Növénykert új immerziós maki kufutóját, ahol a kijelölt sétaúton szabadon közlekedhetnek a látogatók a kifutóban.
MTI Fotó: Kovács Attil
Budapest, 2009. június 18. Egy látogató eteti az egyik gyűrűsfarkú makit, miután felavatták a Fővárosi Állat- és Növénykert új immerziós maki kufutóját, ahol a kijelölt sétaúton szabadon közlekedhetnek a látogatók a kifutóban. MTI Fotó: Kovács Attil

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint akár igaz is lehet a Madagaszkár-sztori, persze egy kicsit másként. Dr. Karen Samonds és kollégái a Queenslandi Egyetemen tanulmányozták az állatok földrajzi eloszlását és a tengerek légköri viszonyait.

A modellezéssel az "átúszás-elméletet" szerették volna bizonyítani, vagyis hogy a Madagaszkáron élő állatok ősei növényi vegetációkba kapaszkodva úsztak át a szigetre sok-sok millió évvel ezelőtt.

A kutatók publikációja szerint a mintegy 3000 km-es táv megtétele igenis lehetséges, ráadásul a kedvező szél- és óceánáramlatoknak köszönhetően elég gyorsan.

Magadaszkár a világ negyedik legnagyobb szigete, élővilága régóta lenyűgözi a szakembereket. Számos itt fellelhető emlős, madár vagy növényfaj nem is létezik sehol máshol a világon. Ezek közé tartozik a különös kinézetű fossa, ami leginkább egy kutya és egy macska keresztezésére emlékeztet, de a szigeten él néhány ritka denevér- és makifaj is.

Egyes kutatók úgy vélik, az állatok úszó fákba és egyéb növényekbe kapaszkodva jutottak a szigetre 60 millió évvel ezelőtt. Az "úszó elméletről" először 1940-ben tettek említést, míg néhányan azt állították, létezett egy kis földnyúlvány Afrika és Madagaszkár között, az állatok ezt hídként használva települtek át a szigetre.

Dr. Samonds azonban azt mondja, az eredményeik igenis arra utalnak, hogy az állatok a víz és a szél segítségével jutottak el Madagaszkárra. "A szárazföldi fajok nagy valószínűség szerint a kedvező áramlatok segítségével, a legközelebbi földdarabról, Afrikából érkeztek. A tengeri áramlatok megváltozása után többnyire már csak a repülni tudó fajok jutottak a szigetre" - mondta a professzor.

Az eredmények talán magyarázatot adhatnak Madagaszkár páratlan és gazdag élővilágára, vélik a kutatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.