Három napig egerészett egy kunszentmártoni család

Sérült egerészölyvet talált a kunszentmártoni Kovács család lánya, Alexandra néhány nappal ezelőtt a tanyájukon. Mivel a sérült madarat átmeneti problémák miatt a hortobágyi madárkórház nem tudta fogadni, a család gondoskodott a röpképtelen madár táplálásáról – számolt be a szoljon.hu.

Repülni nem tudott, de meglehetősen gyorsan futott az a sérült egerészölyv, melyet az Ugrai tanyán találtak meg néhány nappal ezelőtt. Az állatot Kovácsék befogták, és állatorvoshoz vitték Balla István állatvédő közreműködésével.

– Láttam, az egerészölyvnek a csőre enyhén ferdén állt, nyelve kilógott, a szárnyain nem látszott sérülés. Kovácsékkal megbeszéltem, hogy a madár maradjon ott náluk, amíg elszállítják, és etessék húsdarabokkal, egérrel. Közben vizet adtunk neki. Telefonon pedig felvettem a kapcsolatot a hortobágyi madárkórházzal, de sajnos kocsi nem tudott jönni. Majd Sallai Zoltán illetékes természetvédelmi őrrel léptem kapcsolatba, aki azt mondta, elfoglaltsága miatt csak két nappal később tud jönni – mondta el Katona Mihály állatorvos a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportálnak.

Kovácsék elvállalták az ölyv gondozását, melyről tudták, hogy fő tápláléka az egér és a patkány, ami alaposan feladta a leckét a családnak. Mivel a tanyán többféle állat is él, melyek takarmányos dobozaira a rágcsálók előszeretettel rájárnak, a háziak két kutyájukat őrségbe állították, és nem is kellett csalódniuk.

A blökik szépen levadászták a megzavart egereket és patkányokat, másnap pedig az egérfogó csapdák gyűjtöttek be néhány patkánykölyköt, amiket az ölyv aztán jóízűen elfogyasztott. Annak ellenére, hogy a madár nem volt étvágytalan, továbbra sem tudott elrepülni, ezért háromnapnyi házi gondozás után átszállították a madárkórházba, ahol annyira megerősödött, hogy egy új gyűrűvel a lábán már szabadon is engedték.

Katona Mihály azt is elmondta a lapnak, hogy az ölyv párja három napig körözött a tanya fölött, kétségbeesett vijjogással hívva a másikat. Remélhetően a két madár már újra egymásra talált a szabadban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.