Hamis zlotyt gyártottak Hajdúnánáson

Hamis bankjegyeket nyomtatott otthon, majd váltott be a bankban egy 19 éves férfi. Lebukott, felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapott.

A 19 éves hajdúnánási férfi 2014. december 31-én Hajdúnánás egyik bankfiókjában két 50-es címletű hamis lengyel złoty bankjegyet váltott be. Az ügyintéző a bankjegyek ellenértékeként 6615 forintot fizetett ki részére.

Január 5-én ismét megpróbálta beváltani az általa otthon készített bankókat, ám ez alkalommal nem járt sikerrel, a bankban kiszúrták, hogy a pénz hamis. Egy pénzváltóban azonban készségesen átváltották a 150 złotyt, és a férfi 10465 forinttal gazdagabban hagyta el az épületet.

A szakértői vélemény szerint a férfi által forgalomba hozott hamisítványok sorozatszámai megegyeznek, készítési módjuk is teljesen azonos. Tintasugaras eljárással működő digitális nyomtatóval készített hamisítványok, az alapanyaguk sem bankjegypapír, hanem irodai sokszorosító papír, biztonsági elemeket, vízjelet, biztonsági szálat nem tartalmaznak. Gyenge minőségű hamisítványok, melyek a lengyel bankjegyet nem ismerők számára megtévesztőek lehetnek.

A hamis bankjegyeket a Magyar Nemzeti Bank bevonta.

A gyanúsított a bank és a pénzváltó részére a beváltással okozott kárösszeget megfizette, így a bűncselekménnyel okozott kárt megtérítette.

A Debreceni Járásbíróság a gyorsított eljárásban a férfit 150 ezer forintos pénzbírság megfizetésére és két év börtönbüntetésre ítélte, melyet négy év próbaidőre felfüggesztettek - írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.