galéria megtekintése

Halálugrás a szállodából: beperelik a rendőrséget az elhunyt fiú szülei

16 komment


Fekete Gy. Attila

Beperelik a rendőrséget annak a 29 éves fiatalembernek a szülei, aki 2013 novemberében egy belvárosi szálloda ötödik emeletéről a Rákóczi út aszfaltjára zuhant és szörnyethalt. Szerintük a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) nem tartotta be a tisztességes eljárás követelményeit a halál körülményeinek tisztázására indított közigazgatási eljárásban.

A fiatalembert Török Szabolcsnak hívták, máig tisztázatlan körülmények között halt meg a 29 születésnapján. Utolsó éveiben megromlott a kapcsolat a szüleivel, amit azok a Feldmár Intézetben vállalt munkájával és az ottani terápiákkal hoztak összefüggésbe.

Török Szabolcsot megviselte a válása, ezért is fordult segítségért a Feldmár Intézethez. A Kanadában élő matematikus, pszichológus, pszichoterapeuta Feldmár András nevét viselő intézet számos tréninget tart évente a legkülönbözőbb lelki bajok orvoslására, a szellemi teljesítőképesség fokozására. Török Szabolcs a sikeresnek vélt terápiák után, gyógyultan, munkát vállalt az intézetben. Ő lett a stratégiai igazgató. Feldmár András az interneten fellelhető előadásaiban sokat beszél a különböző drogok terápiás célú használatáról. Sokan tudni vélik, hogy a terápiáihoz könnyű drogokat is használ, füvet, de leginkább LSD-t, az utóbbi időben pedig MDMA-t, azaz extasyt.

Egy interjúban rákérdeztek a drogokkal kapcsolatos nézeteire. Feldmár tagadta, hogy ő drogot adna a kezeltjeinek. Nem cáfolta viszont, hogy a terápiákon előkerülhetnek drogok. Ha van náluk valamilyen anyag, azt máshol szerzik be, magyarázta, és hozzátette: ha mindenképpen bevennék az adott szert, jobb, ha olyan körülmények között teszik, ahol baj esetén közel a segítség.

 

Török Szabolcs szülei szerint ezeknek a szavaknak azért van jelentőségük, mert a toxikológiai vizsgálat MDMA-t talált Szabolcs szervezetében, aki tudtukkal és a barátai tudtával soha nem drogozott. Egy magánnyomozó végigjárta a barátait, és arra a következtetésre jutott, hogy kifejezetten gyűlölte a drogot és a fogyasztóit is.

A tragédia helyszíne
Földi Imre / Népszabadság

Török Szabolcs élete utolsó két-két és fél óráját Feldmár András és Büky Dorottya, a Feldmár Intézet munkatársa társaságában töltötte. Feldmár és Büky vallomása szerint Szabolcs születésnapját ünnepelték. Aztán Török Szabolcs kis türelmet kérve elment zuhanyozni, majd meztelenül kivetette magát az erkélyről. Ők észre sem vették, csak furcsállották, hogy milyen sokáig tusol. Amikor keresni kezdték, akkor vették észre a nyitott erkélyajtót és odalent a döbbent sokadalmat.

A rendőrség először öngyilkosságot állapított meg. De mivel MDMA volt az elhunyt szervezetében, a BRFK Rendkívüli Haláleseti Osztálya feljelentést tett a halál helyszíne szerint illetékes VII. kerületi kapitányságon. Ott, ha az ügyészség nem szól közbe, gyorsan elintézték volna az ügyet. Kábítószer birtoklásért nyomozást indítottak (ki nem mondva Török Szabolcs ellen – A szerk.), amit az elkövető halála miatt nyomban meg is szüntettek.

Az ügyészség azonban arra utasította a kapitányságot, hogy derítse ki, hol szerezte be Török az MDMA-t. A BRFK tájékoztatása szerint a VII. kerületi rendőrkapitányság kábítószer-kereskedelem vétségének gyanújával jelenleg is nyomoz az ügyben. Gyanúsított még nincs.

A szülők azonban nem érik be ennyivel. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bírósághoz fordultak keresettel, amelyben a rendőrségnek a halál lehetséges okát megállapító közigazgatási határozatának megsemmisítését kérték, s hogy a bíróság kötelezze a BRFK-t új eljárás lefolytatására. Álláspontjuk szerint nem felel meg a tisztességes eljárás követelményének a BRFK (közigazgatási) eljárása. Hónapokig eltitkolták előttük, hogy a férfi szervezetében MDMA-t találtak. Emiatt ők már további vizsgálatokat nem kezdeményezhettek.

A szülők kérték a halál lehetséges okát megállapító közigazgatási határozat megsemmisítését
A szülők kérték a halál lehetséges okát megállapító közigazgatási határozat megsemmisítését
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Kétszer is kihallgatták a nyomozók Feldmár Andrást és Büky Dorottyát, de sem drogról, sem arról nem kérdezték ki őket részletesen, hogy szakemberekként miért nem vették észre Szabolcson a tragédia előjeleit. A szülők úgy vélik, csak alibivizsgálat folyt az ügyben. Nem érdekelt senkit, hogy valójában mi történt, csak mielőbb le akarták zárni „az öngyilkos drogos aktáját”. Szülei és a legközelebbi barátai szerint azonban Szabolcs nem volt drogos, és nem lett öngyilkos. Ezért ragaszkodnak egy szakszerű és valóban minden lényeges részletre kiterjedő vizsgálathoz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.