Halálos iskolai stressz

Nanae Munemasa számára az általános iskola maga volt a pokol. Osztálytársai rendszeresen zaklatták. A fiúk seprűnyéllel verték, bezárták a női vécébe, sőt még az úszásórán is megtámadták. „Épp ki akartam szállni a medencéből, amikor a semmiből nekem vágódott egy kefe és a víz alá kerültem. Kis híján megfulladtam, és egy hatalmas púp lett a homlokomon” – meséli a sok eset közül az egyiket. A most 17 éves lány már az öngyilkosságot fontolgatta, végül édesanyja beleegyezésével kimaradt az iskolából.

Nanae nincs egyedül a problémájával. Japánban a szeptember elsejei iskolakezdés fekete napnak számít. Ekkor követik el a legtöbb tinédzser-öngyilkosságot, sokéves átlagban 131-et. A társaik zaklatásától rettegő iskolások közül 1972 és 2013 között 18 048-an lettek öngyilkosok. Mostanra ez a vezető halálok a 15 és 19 éves korosztályban.

Japánban erősen kompetitív az iskolarendszer, a felvételi vizsgára például a „háború” szót használják. „1997-ben indítottuk a diákokat óvó nonprofit szervezetünket” – mesélte a BBC-nek nyilatkozva Shikoh Ishi. „Abban az évben a környékünkön két gyerek augusztus 31-én lett öngyilkos, három másik pedig pár nap különbséggel megpróbálta felgyújtani az iskolát, mert azt hitték, akkor nem kell visszamenniük az osztályukba. Ekkor döbbentünk rá, milyen elszántak a gyerekek, és el akartuk nekik mondani, hogy nem az iskola és a halál között kell választaniuk” – mondta a kifejezetten az iskolából kimaradó diákok számára készített újság szerkesztője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.