galéria megtekintése

Ha teát, csakis zöldet!

3 komment

NOL

Számos vizsgálat igazolta már a zöld tea jótékony hatásait, miszerint a benne található antioxidánsok és vitaminok miatt rákmegelőző, normalizálják az emésztést és a magas vérnyomást, de a koleszterin-anyagcserét is javítja. Korábban is felmerült már, hogy jó hatással van a memóriára és az agyműködésre, egy új kutatás pedig ismét be is bizonyította ezt.

A zöld teának jelentős C- és B-vitamintartalma van, de tartalmaz A-, D-, E-, H- és K-vitamint is, továbbá olyan fontos ásványi anyagokat mint a kálium, a mangán vagy a szelén. Jellegzetes, kesernyés ízéért a benne nagy mennyiségben megtalálható, polifenolok csoportjába tartozó katechin nevű vegyület felelős, amely fontos védelmi funkcióval bír a rákos megbetegedések ellen.

Koffein-tartalma mellett sem mehetünk el szó nélkül, egy csészényi zöldteában átlagosan 24-40 miligramm van belőle. Összehasonlításképp: a népszerű kávézók hasonló mennyiségű, két és fél decis tejeskávéi nagyjából 75 miligramm koffeint tartalmaznak.

A zöld tea vizelethajtó, gátolja a vese- és epekő kialakulását, jó hatással van a bélrendszer működésére és csökkenti a vér magas koleszterin-szintjét, ezáltal pedig mérséklődik a különféle szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata. 

 

A zöld tea és a rák összefüggéseivel egy sor kutatás foglalkozott már, de szép számmal voltak olyan is, amik az agyra gyakorolt hatását vizsgálták. A Baseli Egyetem kutatóinak most első ízben sikerült tudományosan bizonyítaniuk, hogy a zöld tea fogyasztása javítja a kognitív funkciókat és az úgynevezett munkamemóriát, vagyis az agy azon képességét, hogy információkat tároljon, megőrizzen és hívjon elő. A korábban rövid távú memóriaként nevezett emlékezeti rendszer csak néhány percig vagy másodpercig tartja az információt, ennek ellenére rendkívül fontos szerepet tölt be az emlékezés folyamatában, balesetből vagy műtétből származó agysérülések, illetve amnesztikus zavarok esetén komoly zavarokat szenvedhet.

Egy csésze tea: testnek és léleknek egyaránt jó Athar Hussain / Reuters

A neves svájci intézet tudósai úgy találták, a zöld tea rendszeres fogyasztása pozitív hatással van az emberi agyra, fokozza annak teljesítményét és frissen tartja a memóriát is - írja a Science Daily.

A szakemberek a Psychopharmacology című tudományos szaklapban publikálták a felfedezésüket. Az önkéntes férfi résztvevők memóriát tesztelő feladatokat kaptak, az csoport egyik fele előtte zöld tea-kivonatot tartalmazó üdítőt fogyasztott, az agyműködést pedig ezután mágneses rezonancia-vizsgálattal (MRI) követték nyomon. Az eredmények szerint a kognitív képességekben a teát fogyasztó csoportnál javulás következett be, erre pedig a fali és a frontális kéreg aktivitásának növekedése volt a bizonyíték.

A vizsgálat továbbá úgy találta, hogy a zöld tea nagy mértékben képes javítani az agy egyik leglenyűgözőbb és legfontosabb tulajdonságát, a szinaptikus plaszticitást. Ennek köszönhető, hogy az idegsejtek kapcsolódásai képesek a rugalmas alakulásra, ez pedig a tanulás idegélettani alapja.

A felfedezés ígéretes lehet az olyan, gondolkodási és a megismerési (kognitív) funkciók beszűkülésével és elbutulással járó, neuropszichiátriai betegségek elleni harcban, mint amilyen például a demencia és annak egyik súlyos fajtája, az Alzheimer-kór.

A zöld tea fogyasztása jó hatással van a szervezetre Reuters

A demencia súlyos népegészségügyi problémát jelent az egész világon, globálisan 35 millió, hazánkban legalább 160 ezer embert érint. Kialakulásának esélye az életkor előrehaladtával növekszik, a 65 év fölötti korosztály 15%-ánál figyelhető meg kisebb-nagyobb mértékű szellemi hanyatlás, ez az arány 90 éves korra megduplázódik.

A demencia kialakulásának oka ismeretlen, ráadásul nem visszafordítható betegségről van szó, a kezelésekkel mindössze az állapotromlást lehet késleltetni, ezért egyetlen megoldás a megelőzés lehet. Kutatások szerint a rendszeres testmozgás vagy például a kurkuma is eredményes lehet a demencia ellen, de már azzal is sokat teszünk, ha a különféle krónikus betegségeket  - magas vérnyomás, magas koleszterinszint, cukorbetegség - kockázatát próbáljuk csökkenteni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.