H1N1: tanítási szünet lesz hétfőn a csepeli iskolában

Hétfőn nem lesz tanítás abban a csepeli iskolában, ahol az új influenzavírus száznál is több gyereket fertőzött meg. Frissítve: tanárok is megfertőzödtek; a tanévnyitón ezren vettek részt.

A tanításmentes munkanap azt jelenti, hogy az iskola alkalmazottjai dolgoznak, a diákoknak azonban nem kell bemenniük - mondta Sepsi Zsigmond. Terveik szerint kedden folytatják a tanítást - tette hozzá. A szülőkkel pontos felmérést végeznek a megbetegedett 14 és 22 éves tanulók állapotáról, és ennek alapján folytatják majd a munkát. A gyerekek állapotáról - a szombati tájékoztatáshoz képest - nem tudott új információkat mondani. Mint megjegyezte, nincs hír arról, hogy nőtt volna a betegek száma.

Az oktatási központ vezetője szombaton azt közölte az MTI-vel, hogy mintegy 110 megbetegedettről tud, köztük hét tanárról. Elmondta, pánik nem tört ki, de szerencsére a szülők komolyan veszik a fertőzést, és együttműködnek, a diákokat orvoshoz viszik.

Sepsi Zsigmond tájékoztatása szerint az Adu Vállalkozói Szakközép- és Szakiskola, Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Gimnázium nem önkormányzati, hanem alapítványi intézmény, ahová 14-22 éves korú diákok járnak. Az oktatási központnak három csepeli telephelye van, ám megbetegedéseket eddig csak a központi épületből jeleztek. Ennek azért van jelentősége, mert a kedd reggeli tanévnyitón nemcsak a Táncsics Mihály utca 78. alatti iskola 500 tanulója, hanem mind a 980 diák együtt volt, így akár ők is megfertőződhettek.

Az integrált oktatási intézmény két másik épülete az ugyancsak XXI. kerületi Koltói Anna utca 12. és a Szabadság utca 23. szám alatt van. A fertőzésben érintett központi, Táncsics utcai épületben a szakközépiskolai és a gimnáziumi osztályok, a tantestület, az iskolai vezetés és az alapítványi központi apparátusa kapott helyet.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos szombat délután azt közölte, hogy az eddigi információi szerint egy gyermeket sem kell kórházban ápolni azok közül, akik a héten lázasodtak be a csepeli iskolában, és igazoltan az új influenzavírussal fertőződtek. A nyolc beküldött minta közül négynél igazolták a A/H1N1 vírus jelenlétét. A megbetegedések a gyerekeknél és tanáraiknál enyhe, közepes lefolyásúak.

A tiszti főorvos közölte, megkezdődött annak kiderítése, hogy kitől, kiktől indulhatott a járvány. Azt feltételezik, hogy valaki már az évnyitóra betegen érkezett, vagy egy-két nappal előtte már találkozhattak a gyerekek, így nem egy beteg volt az, aki szeptember 1-jén megfertőzött 110 embert.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.