Gyilkossági kísérlet a lovin: 18 év után van gyanúsított

Előre kitervelten elkövetett emberölés kísérletének gyanújával a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) őrizetbe vette a budapesti éjszakai élet egyik hírhedt verekedőjét és egykori verőemberét, Tanyi Györgyöt, és két testvérét. Azzal gyanúsítják őket, hogy 1996-ban le akarták lőni a lovin Lakatos Csaba hajtót, aki a nem sokkal korábban meggyilkolt Prisztás József üzlettársa volt.
Bagoly Bettina fővárosi főügyészségi szóvivő két hete jelentette be, hogy a főügyészség a Lakatos-merénylet ügyében szeptember 23-án előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt elrendelte a korábban egyszer már megszüntetett nyomozás folytatását. Lakatos Csabát 1996. november 23-án egy ismeretlen orgyilkos golyója életveszélyesen megsebesítette az ügetőn.

A Fővárosi Főügyészség a Nemzeti Nyomozó Irodára bízta a nyomozást, és ők kedden őrizetbe vették Tanyi Györgyöt – erősítette meg értesülésünket Retteghy István ügyvéd. A budapesti éjszakai élet egykori hírhedt verőlegényével együtt őrizetbe vették két testvérét is. Előre kitervelten elkövetett emberöléssel gyanúsítják őket.

Lakatos az 1996. november elsején Óbudán kivégzett Prisztás József üzlettársa volt, és rendőrségi források szerint az NNI az ellene végrehajtott gyilkossági kísérlet hátterében is Portik Tamást sejti. Őt azonban még tudtunkkal nem gyanúsították meg a Lakatos elleni merénylettel. És állítólag a Lakatos Csaba elleni gyilkossági kísérlet sincs közvetlen összefüggésben a Prisztás-gyilkossággal.

A PestiSarcok.hu nemrég azt írta, a '90-es évek megoldatlan leszámolásait elkövetők elfogásán dolgozó nyomozócsoport birtokában több olyan vallomás van, amelyek szerint Portik Tamás elszámolási vita miatt adhatott megbízást a Prisztás József lovaival is versenyző fogathajtó lelövésére.

E vallomások szerint Lakatos tízmillió forintot vett át Portiktól abból a célból, hogy fizesse le a vele jó viszonyban lévő, de Portikra és olajos köreire túlságosan veszélyes egykori operatív főnyomozót, a „Papa" fedőnéven elhíresült Sándor Istvánt. A kenőpénzt azonban Lakatos állítólag eltette, emiatt a hirtelen haragú Portik bosszút esküdött.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.