galéria megtekintése

Gyilkos hőhullám Amerikában

0 komment

NOL

Már hat halálos áldozata van az Egyesült Államok 27 államát érintő hőhullámnak.

Elsősorban az ország középső és keleti területein lakók számíthatnak 37 fok körüli hőmérsékletre, ami a magas páratartalom miatt jobban megviseli a szervezetet. A hőség tetőzését hétfő délutánra várják, amikor New York-ban, Philadelphiában és Washingtonban akár az évszázados rekordot is elérheti a hőmérséklet. 

A szokatlan meleget egy "hőkupola" okozza, vagyis egy olyan magas légnyomási rendszer, ami miatt a forró levegő beszorul az atmoszférába. Közel 114 millió embert érint a kiadott hőségriasztás 27 államban - foglalta össze a helyzetet a CNN meteorológusa, Sean Morris.

A forró, száraz és szeles időjárás hátráltatja a nyugati parton a bozóttűz megfékezésére tett kísérleteket. A gyorsan terjedő tűz vasárnap már 133 négyzetkilométernyi területet égetett fel. Az évek óta szárazsággal küzdő Dél-Kaliforniában 18 ház és 88 négyzetkilométernyi bozót vált a lángok martalékává egy pénteken kezdődő tűzben. A tűzoltók egy elszenesedett holttestet is találtak egy autóban az evakuált zónában. A hatóságok tájékoztatása alapján egyelőre semmi nem utal arra, hogy bűncselekmény történt volna - írja az Independent

 

A kánikula elsősorban az időseket viseli meg, de az áldozatok közt gyerek is van. A 12 éves Cody Flom pénteken ment túrázni az arizónai Sonora-sivatagba, ahol aznap majdnem 44 fok volt. A kisfiú hőgutát kapott és életét vesztette - jelentette a Phoenix-i tűzoltóság szóvivője hétfőn.

Hőség Manhattanben
Hőség Manhattanben
Eduardo Munoz / Reuters

Detroit térségében öt, különböző egészségügyi problémákkal küzdő idős ember vesztette életét a három napja tartó hőség miatt - számolt be Roseville rendőrfőnöke, James Berlin.

A lakosságnak azt tanácsolják, hogy fogyasszanak sok folyadékot és légkondicionált helyiségben vészeljék át a kánikulát, elkerülendő a hőgutát vagy a kiszáradást. A detroiti rendőrség és tűzoltóság a művelődési házban és a könyvtárban létrehozott hűtött helyekre szállítja az embereket, illetve vizet oszt a lakóknak.

Amerikában a hőség az időjárási jelenségek közül a vezető halálozási ok. Többen halnak meg a meleg miatt, mint áradás, tornádó, hurrikán, vagy villámcsapás következtében összesen. 

A kánikula a városokban veszélyesebb, mert az aszfalt, a beton és az épületek napközben magukba szívják a meleget, majd éjszaka leadják. A helyzetet tovább rontja a magas páratartalom, mert ekkor az izzadás sem segít. Különösen veszélyes, ha éjszaka sem hűl le jelentősen a levegő, mert ilyenkor a szervezetnek nincs ideje regenerálódni. A legtöbb ember, aki a hőség következtében veszti életét, éjszaka hal meg. 

Az előrejelzések szerint a helyzet az elkövetkezendő két hétben nem is nagyon fog változni. Az egyetlen, amivel a meteorológusok kecsegtetnek, hogy a meleg a normális értéken belül marad majd és nem lesz kiugróan magas a hőmérséklet. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.