Gyerekek súlyos bűnnel

Országosan 48 büntetőügyben 59 tizennegyedik életévét be nem töltött fiatallal szemben indult eljárás 2013 júliusa óta, mióta hatályba léptek a büntető törvénykönyv 12-14 év közöttiekre vonatkozó speciális szabályai.

A Legfőbb Ügyészség a közelmúltban vizsgálta 12-14 év közötti fiatalkorúak ellen – a büntető törvénykönyv rájuk vonatkozó speciális szabályainak alkalmazhatósága, azaz 2013. július elseje és 2014. december 31. között – lefolytatott eljárásokat. Két éve azért módosították a Btk.-t, hogy a legsúlyosabb bűncselekményeket elkövető gyermekeket is felelősségre lehessen vonni.

Gyermekkorúként csak emberölésért, az erős felindultságból elkövetett emberölésért, életveszélyt vagy halált okozó testi sértésért, rablásért és a kifosztás minősített eseteiért lehet felelősségre vonni a 12 évesnél idősebb gyerekeket. Az eljárás megindításának feltétele, hogy a tett elkövetésekor a fiatal rendelkezzen a bűncselekmény következményeinek felismeréséhez szükséges belátással. Azaz: értelmileg és erkölcsileg kellően fejlett volt ahhoz, hogy felmérje, amit tesz, az bűncselekmény. Ahhoz, hogy a büntetőeljárást lefolytathassák a gyerekkel szemben, a nyomozó hatóságoknak beszámítási képességüket és büntetőjogi belátási képességüket igazságügyi elmeorvosi és pszichológiai szakértői szakvéleménnyel kell igazolniuk.

Úgy rendelkezik a törvény, hogy a 12-14 évesekkel szemben joghátrányként (büntetésként) csak intézkedés alkalmazható. Ami annyit tesz, hogy megrovással, próbára bocsátással, és amennyiben a 16. életévét az ítélet kihirdetésekor már betöltötte, jóvátételi munkával, a legsúlyosabb esetekben pedig javítóintézeti neveléssel büntethetők.

A törvény alkalmazhatósága óta 2013 második fél évében 14 bűnügyben 17 fiatal ellen indult eljárás, míg tavaly egész évben 34 ügyben 42 személy ellen folyt eljárás. Kettő kivételével rablásért, egy esetben kifosztás, egyben életveszélyt okozó testi sértés miatt. A legtöbb bűncselekményt ebben a korosztályban Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a fővárosban követték el a vizsgált időszakban. Békés, Komárom-Esztergom és Tolna megyében ugyanakkor egyetlen eljárás sem indult 12-14 évesek ellen. Azokban az ügyekben, amelyekben a bíróság már megállapította a 12-14 év közötti terheltek bűnösségét, jellemzően két-három év javítóintézeti neveléssel büntette őket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.