Gigantikus halat fogott egy női horgász

Az új-zélandi hobbihorgász addig maga sem hitte el, hogy rekorder példánnyal van dolga, amíg az óriási hal több mint négyórás kemény fárasztás után fel nem bukkant a víz felszínén: 411,16 kilójával az eddigi kifogott legnagyobb kékúszójú tonhalnak számít.

Az 56 éves Donna Pascoe reggel 9-kor vette észre a kapást, és a súlyából érezte, hogy a hal nem szokványos méretű lesz. "Tudtam, hogy igyekeznem kell, mert jöhet egy cápa, ami elviszi a zsákmányt. A fedélzeten mind találgattuk, mi lehet a horog másik végén, de azt nem gondoltuk, hogy tonhalról van szó" - idézte a nőt a Daily Mail. Mivel négy férfi sem bírt vele, az állatot végül egy csörlő segítségével emelték a fedélzetre.

Sokan nem is tudják, de egy átlagos tonhal is 150-200 kiló súlyú – Erik de Castro / Reuters

Tavaly egy 222 kilós tonhal közel 1,1 millió dollárért kelt el egy tokiói aukción, a Donna által kifogott állat értéke bőven a duplája körül lehet, de mivel úgymond "nem szabályosan", halászhajón fogta, így nem lehet ilyen módon eladni. A nő ezért úgy döntött, preparáltatja a halat és megtartja emlékbe.

A tonhalnak mindössze csak az 55%-a hasznosítható, vagyis ez nagyjából 220 kilót jelent, a rekorderből így is kijönne 1700 darab tonhal-konzerv vagy 3000 tonhalas szendvics.

Az eddigi legnagyobb tonhalat - ami 350 kilót nyomott - szintén Új-Zélandon fogták még tavaly szeptemberben. A horgásznak, Kevin Bakernek addig mindössze 33 kilós volt a legnagyobb fogása.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.