Futópadon edzenek az Illatos úti kutyák

Rengeteg nagy mozgásigényű kutya él az Illatos úti telepen, azonban 100-120 állat napi rendszeres sétáltatása a gondozók számára megoldhatatlan feladat. Ebben lehet segítségükre a most kapott futópad.

Az Illatos útra bekerülő állatok számára a hosszan tartó bezártság okozta stressz az immunrendszerre is negatív hatással van: nő a betegségek iránti érzékenység, felgyorsul az izomfehérjék lebontása, majd ennek következtében az izomsorvadás, lesoványodás. Ez a folyamat szembetűnően jelentkezik azoknál az állatoknál, melyek egyébként mozgásigényes, napi rendszerességű munkát igénylő fajtába tartoznak - mondja Óvári András, a Vigyél Haza Alapítvány alapítója.

A Telepen lévő 100-120 állat napi rendszeres sétáltatása a gondozók számára megoldhatatlan feladat, viszont a mozgásszegény körülmények miatt az idő múlásával egyre csökken annak esélye, hogy testileg és lelkileg is egészséges állatot fogadhassunk ma
A mozgásszegény körülmények miatt az idő múlásával egyre csökken annak esélye, hogy testileg és lelkileg is egészséges állatot fogadhassunk majd örökbe.

Rengeteg kutya van a telepen, akik már hónapok óta, vagy akár egy éve kénytelenek bezárva élni életüket, új gazdáikra várva. Rajtuk szeretett volna segíteni az alapítvány, amely egy speciálisan, kutyák számára kialakított elektromos futópadot bocsájtott az Illatos úti állatok rendelkezésére. A készülékkel többféle sebességet és pálya meredekséget lehet szimulálni, így a kutyák kondíciójához igazíthatóak a gyakorlatok.

A futópadon – kellő óvatossággal és fokozatossággal – a nagy mozgásigényű kutyák mozgatását fogják végezni, remélve hogy ezek az ebek felesleges energiájukat itt vezetik le, és a bezártság okozta egyhangúság is oldódni fog.

Az ebtelepen jelenleg 115 kutya várja, hogy megtalálja gazdiját. A Szolgálat telepére bekerült állatok egy részét lakossági bejelentés alapján fogják be közterületről, másokat saját gazdájuk vagy megtalálójuk ad le. A befogott állatokat - remélve, hogy eredeti gazdája rátalál - a befogástól számított 14 napon át csak az eredeti gazdájának adhatják ki. Ha ez idő alatt sem jelentkezik érte a tulajdonosa, örökbefogadható lesz, helyhiány esetén viszont elaltathatják a kutyákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.