Frei Tamásnak 100 milliója bánhatja az Ulpius csődjét

A Blikk információi szerint nagyságrendileg 100 millió forint körüli összeggel tartozik Frei Tamásnak a csődvédelem alatt álló Ulpius-ház Könyvkiadó.

Az anyagi gondban lévő Ul­pius szeretne megegyezni a hitelezőivel, átütemezni a tartozásait, és megmenekülni a felszámolástól. A Blikk úgy tudja, több tízmilliós tartozása van a kiadónak a nyomda, a bankok és a külföldi ügynökségek felé, s ott vannak még a szerzők is.

Frei Tamás trilógiája (A megmentő, A bankár és a 2015) a lap információi szerint több mint 100 ezer példányban fogyott el, ami elképesztő sikernek számít a hazai piacon.

– Nyílt titok kiadói körökben, hogy Frei Tamásnak van a legjobb jutalékos szerződése. Tizenöt és húsz százalék között kap egy-egy eladott példány után – mondta a lapnak egy könyvkiadásban járatos, neve elhallgatását kérő informátor. – Ha a négyezer forintos könyvárból levonjuk az áfát, és annak az összegnek vesszük a tizenöt-húsz százalékát, akkor megkapjuk, hogy Frei nagyjából 750 forintot kap minden eladott példány után. Százezer példánynál ez 75 millió forintot jelent. Tudnivaló, hogy amikor kijön egy széria újabb része, akkor a korábbi epizódokból is eladást generál, mert akik nem olvasták az előzményeket, de tetszik nekik az új kiadvány, akkor megveszik az előző részeket is. Vagyis ha még ezeket is hozzávesszük, akkor nagyságrendileg 100 millió forint körüli összeggel tartozik az Ulpius Freinek.

Úgy tudni, a kifizetés nyáron lenne esedékes, de egyáltalán nem biztos, hogy ez meg is valósulhat. Nincs ugyanis erősorrend, a tartozások lejártának ideje határozza meg a kifizetéseket. Az Ulpiusnak pedig bőven van lejárt tartozása, többek közt nyomdai és banki is. Frei az ügyben nem kívánt nyilatkozni.

Az Ulpius-ház március közepén kért csődvédelmet, hogy időt nyerjen és mentse, ami menthető. Az ügyvezetői feladatokat akkor Viczián András vette át, ő kapta feladatul a cég konszolidációját. A kiadó tulajdonosa azonban továbbra is Kepets András, aki március óta elérhetetlen. A Blikk úgy tudja, Kepets több tízmilliós magántartozást is felhalmozott, emiatt magánnyomozók és behajtók is keresik. A szóbeszéd szerint eladta minden magyarországi ingóságát, s külföldre távozott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.