Négyszáz hajó már a célban

A mezőny nagy része már a kikötőkben van, reggel 8 óráig közel 400 hajó futott be az 522 induló közül a balatonfüredi célba, 50-60 pedig feladta a küzdelmet a 46. Kékszalag Audi Nagydíj Balaton-kerülő vitorlásversenyen.

A szervezők tájékoztatása szerint a kellemetlenül nagy esővel induló és komoly szélerősödéssel folytatódó este után "harcos éjszakája" volt az akkor még versenyben lévő 400-450 hajónak. A szél 55-65 km/óra átlagsebességű volt, egyes helyeken 75 km/órás széllökésekkel. A Balaton minden pontját elérte a viharossá fokozódó szélerősödés, amelyet pontosan előre jelzett az Országos Meteorológia Szolgálat.

Turcsi Gábor / MTI


Amint Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője péntek reggel a verseny honlapjának elmondta, három könnyű sérülés történt. Akad néhány olyan hajó, amelyet majd a szél enyhülése után tudnak kivontatni a partra, körülbelül 25-30 hajót vontattak ki eddig.

"Voltak olyan hajók, ahonnan a személyzetet lementettük, és a hajók ott maradtak. Három olyan hajóról tudunk, amelyek vagy a nádasban vagy víz alatt vannak. Mintegy két tucatnyi hajó érintett árboctörésben, 25-30-nak sérült a vászna, néhánynak a kormánya törött el" - tette hozzá Bagyó Sándor.

A jó szélben 522 hajó vágott neki csütörtök reggel a Balatonfüred-Balatonkenese-Siófok-Keszthely-Balatonfüred 155 kilométeres távnak Európa legrégebbi és leghosszabb tókerülő vitorlásversenyén. A győztes Fifty-Fifty nevű kétárbocos katamarán több mint három órával megjavítva saját rekordját, 7 óra 13 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, nagy fölénnyel nyerve a 46. Kékszalag Audi Nagydíjat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.