galéria megtekintése

Főbíró a vádlottak padján: az ügyészség kevesli a tíz év börtönt

A védői perbeszédekkel folytatódott a nyolc rendbeli vesztegetés miatt első fokon tíz év börtönre ítélt N. Norbert Barna volt szegedi főbíró és társa büntetőpere kedden a Debreceni Ítélőtáblán.

Amint arról korábban beszámoltunk: az elsőrendű vádlott N. Norbert Barnát, a Csongrád Megyei Bíróság büntető kollégiumának egykori vezetőjét vesztegetéssel, míg K. József Gábort, az elsőrendű vádlott által vezetett bírói tanács beosztott bíráját közokirat-hamisítással vádolták meg.

A vád lényege, hogy az elsőrendű vádlott kenőpénzt fogadott el annak érdekében, hogy egyes vádlottak esetében kedvezőbb bírósági ítéletek szülessenek. N. Norbert Barna ellen feltételezhetően az a szegedi ügyvéd tett terhelő vallomást, aki kétmillió forintot kért és kapott egy félmilliárdos csalással gyanúsított vállalkozótól azért, hogy elintézze az előzetes letartóztatása megszüntetését.

N. Norbert Barna előzetes letartóztatásáról 2011 végén a Kecskeméti Városi Bíróság döntött vesztegetés, hivatali visszaélés és közokirat-hamisítás gyanúja miatt, de ügyvédje fellebbezésére 2012 elején házi őrizetbe helyezték. Pár hónappal később a Szegedi Nyomozó Ügyészség ismét őrizetbe vette újabb vesztegetési ügyek miatt. Az elsőrendű vádlott az eljárás során tett, részletes vallomásaiban következetesen tagadta a terhére rótt valamennyi bűncselekmény elkövetését.

 

Hosszú jogi huzavona után született meg a vádirat, az ügyet – elfogultság miatt – a Debreceni Törvényszék tárgyalta, amely a volt főbírót tavaly nyáron ítélte nem jogerősen tíz év börtönre, továbbá tíz évre eltiltotta a foglalkozása gyakorlásától, s több mint hárommillió forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben. A törvényszék az ügy másodrendű vádlottját, K. József Gábor bírót a közokirat-hamisítás vádja alól fölmentette.

Az elsőfokú ítélet ellen a vádhatóság súlyosbításért fellebbezett. Az ügyész azt mondta: az elsőrendű vádlott esetében a tíz évnél súlyosabb szabadságvesztés indokolt, s szerinte a volt bírót el kell tiltani a foglalkozása gyakorlásától annak érdekében, hogy a jövőben sem Magyarországon, sem az Európai Unióban ne végezhessen jogalkalmazói tevékenységet. A vád képviselője hozzátette: a másodrendű vádlott esetében a bűnösség megállapítása iránt nyújt be fellebbezést. Az elsőrendű vádlott és védője felmentésért fellebbezett, a másodrendű vádlott védője tudomásul vette az ítéletet.

A tárgyalás október elsején a perbeszédekkel és a vádlottak utolsó szó jogán elmondható vallomásával folytatódik a Debreceni Ítélőtáblán. Értesüléseink szerint valószínű, hogy ítélet később, esetleg csak novemberben születik, N. Norbert Barna ugyanis közölte: az utolsó szó jogán többórás beszédben készül érvelni az ártatlansága mellett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.