Filmbe illő ékszerrablás Londonban

A tetőn keresztül, a liftaknán át jutottak be a Hatton Garden értékmegőrző páncélterméhez, majd egy nagy teljesítményű vágószerszámmal áttörték a falat, és több százezer fontot érő ékszert vittek magukkal.

Húsvét hétvégén, miután elcsendesedett a város, a betörők az éj leple alatt besurrantak a Hatton Garden értékmegőrző páncéltermébe, ahol a negyed ékszerészei a készleteiket tárolják. Az ott található 600 tárolódoboz mintegy felének a tartalmát vitték el.

A behatolók profik voltak, kiiktatták az épület biztonsági rendszerét, és valószínűleg több százezer fontot érő ékszerrel és gyémánttal távoztak. Egyelőre csak találgatják, mi tűnt el, és mekkora kár érte azokat, akik az épületben tartották értékeiket. A Daily Mail azt írja, a legértékesebb darabok között lehet egy ötszázezer fontot érő gyémánt, és többen is azt mondták, hogy akár kétszázmillió fontra rúghat az eltulajdonított értékek ára.

Többen belső emberre gyanakodnak, az értékmegőrző előtt sorjázó károsultak szerint gyanús, hogy minden gond nélkül sikerült bejutnia a tolvajoknak az intézménybe, és az összes biztonsági rendszert ki tudták iktatni. 

„Kétnemzedéknyi arany, gyémánt és ékszerek voltak a Hatton Gardenben. Egyelőre nem tudjuk, hogy a mi tárolódobozunkat is elvitték-e” – mondta a 27 éves Muhammed kedden, aki megjegyezte, hogy ha az értékeiknek lába kélt, az az üzlet végét jelenti, egy életre tönkreteheti őket.

Mohammad Shah nagykereskedő is érintett lehet a lopásban. „Hogy hogy jutottak be, az igazi talány. Egyetlen bejárat van, az épület többi része a föld alatt található. Ez egy igazán jól megtervezett munka volt” – jegyezte meg.

A betörést csak az üzletek keddi kinyitásakor vették észre, semmilyen erőszakos behatolásra utaló nyomot nem találtak.

Nem ez az első eset, hogy az ékszerészek által használt Hatton Gardenbe betörnek. Mint a brit Daily Mail írja, 1975-ben fegyveresek 1,5 millió fontot érő ékszerekkel távoztak. 2003-ban pedig egy magát potenciális kuncsaftnak kiadó betörő ürített ki jó néhány tárolódobozt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.