galéria megtekintése

Félnek a szegediek, kigyulladt a gumihegy, büdös szmog öntötte el a várost

Második napja égnek a hulladékhegyek, köztük gumiabroncsok Szegeden, a Délép Ipari Parkban. A várost hétfő délelőtt szúrós szag lepte el, a hatóságok szerint azonban nem került veszélyes anyag a levegőbe.

Vasárnap délután csaptak fel a lángok és kezdett gomolyogni a sűrű fekete füst Szegeden, az egykori Délép házgyár helyén lévő ipari parkban, ahol egy hulladékhasznosító cég telephelyén keletkezett tűz. Aprított háztartási hulladék, összevágott bútorok és használt gumiabroncsok égtek. Akkor még erős szél délkeleti szél fújt, amely nem a város felé fújta a füstöt. Molnár Krisztina, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője tudósítónknak elmondta: kiemelt, négyes fokozatú volt a tűz, a megye városaiból több mint 60 tűzoltó érkezett a helyszínre.

Fotó: elemen Zoltán Gergely / MTI

Az oltás következtében a füst átmenetileg alábbhagyott, reggelre azonban szúrós szagú szmog ülte meg a várost. Akkorra ugyanis szélcsend lett. Az embereket a bűz megriasztotta, sokan arra gyanakodtak, hogy valamilyen veszélyes anyag is eléghetett, és káros gázok kerültek a levegőbe. Molnár Krisztina a jelenséget azzal magyarázta, hogy a tűz újra és újra fellobban, miután elpárolog a parázsló kupacok felszínéről az oltóhab.

 

Csak úgy lehet a tüzet végleg felszámolni, ha megbontják a halmokat, amelyek tetején kemény kéreg képződik, alatta azonban izzik a parázs. Oltanak, bontanak, újra oltanak – ilyenkor pedig újra és újra füst kerül a levegőbe. A telepen annyi hulladékot tároltak, hogy még hétfőn délután is több mint 30 tűzoltó dolgozott a helyszínen. Speciális öltözékben, bakancsban, légzőkészülékben, közvetlenül az égő hulladék mellett dolgoztak.

A szóvivő határozottan cáfolta, hogy veszélyes anyag is került volna a levegőbe. Elmondta: nem sokkal az oltás kezdete után katasztrófavédelmi mobil labort telepítettek a helyszínre, amely korszerű berendezésekkel és szakmai személyzettel folyamatosan méri, mi kerül a levegőbe.

Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Szó sincs arról, hogy veszélyes anyag került a levegőbe, de ezt nem közlik a nyilvánossággal, hogy ne keltsenek pánikot. Úgy ítélték meg, hogy még a legenyhébb intézkedésre – arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét, ne tartózkodjanak a szabadban és csukják be az ablakokat –, sem volt szükség.

Egyelőre korai felvetni, ki a felelős a tűzért. A szóvivő egyelőre azt sem tudta megmondani, őrizték-e a hulladékhegyeket. Általánosságban megjegyezte: minél hamarabb riasztják a tűzoltókat, annál kisebb lehet a kár. A tűzvizsgálat megkezdődött, eredményt azonban csak későbbre lehet várni. Várhatóan csak hétfőn este fejeződik be az oltás – akkorra tudnak minden parázsló gócot felszámolni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.