Felgyújtaná magát Marian Cozma édesapja

A végsőkig elkeseredett a 2009-ben, Veszprémben meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma édesapja. Petre Cozma azzal fenyegetőzik, hogy felgyújtja magát Magyarország bukaresti nagykövetsége előtt, mert hat évvel fia halála után egyetlen fillér kárpótlást sem kapott.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém román beállósát 2009. február 8-án hajnalban késelték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt. Két évvel később megszületett az elsőfokú ítélet, amely az első- és másodrendű vádlottat, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytig tartó fegyházra ítélte. A harmadrendű vádlott, Sztojka Iván húszévi fegyházbüntetést kapott. 2012 áprilisában Raffael és Németh büntetését 18 évre, Sztojkáét 8 évre csökkentették.

Tavaly júliusban a bíróság összesen 680 ezer euró értékű kártérítést ítélt meg a meggyilkolt sportoló családjának: egyformán 170 ezer eurót Marian Cozma szüleinek, testvérének és menyasszonyának. (A nem vagyoni kártérítésért folyó per még nem zárult le a Fővárosi Törvényszéken.) Az apa, Petre Cozma viszont azt állítja, hogy eddig mindössze erkölcsi jóvátételt kapott: kevéssel a gyilkosságot követően a Magyar Sportért Emlékérem arany fokozatát adományozta neki az akkori magyar kormány. A bukaresti átadáskor Gyenesei István önkormányzati miniszter úgy értékelte: a tragédia után Petre Cozma emberi nagyságról tett bizonyságot, amikor higgadtságra és békességre intette az embereket, valamint együttműködésre és a közös gondolkodásra biztatott mindenkit.

Petre Cozma a fia portréja előtt
Petre Cozma a fia portréja előtt
NS archív

Ám Petre Cozma anyagi kártérítésre is számít, annál is inkább, mivel egészségügyi problémákkal küszködik. A kézilabdaedző a Cancan.ro portálnak adott tavalyi júliusi interjúban elmondta, hogy a stressztől cukorbeteg lett, a járása is nehézkessé vált, ráadásul szívbetegséget fedeztek fel nála.

– Eltelt hat év, és abszolút semmit nem kaptunk. Elmegyek, és felgyújtom magam a nagykövetségük előtt, talán úgy számba vesznek – mondta a Romania TV-nek az elkeseredett apa. Petre Cozma a téli ünnepeket is a temetőben töltötte a fia sírjánál, a mínusz húszfokos hidegben. – Fagy volt, de mindig ez a program. Szilveszterkor is kint voltunk. Volt nálunk petárda is, meg egy üveg pezsgő... Eljöttek a barátok, a vejem, a feleségem. Ott voltunk mind, nem volt nehéz kitartani – idézte a gyászoló apát a Cancan.ro.

Petre Cozma továbbra is fia nevelőegyesülete, a Bukaresti Dinamo elkötelezett tagja. Amikor teheti, részt vesz a csapat meccsén, elkíséri őket az idegenbeli találkozókra. Közben továbbra is szurkol a Veszprémnek, és figyelemmel követi a magyar kézilabda-bajnokságot is. December közepén csalódottan vette tudomásul, hogy a debreceni női Európa-bajnokságon, a magyar–román meccs előtt a magyar ultrák hátat fordítottak, és a középső ujjukat mutatták a román himnusz felhangzásakor.

– Fel vagyok háborodva a történteken, szégyelljék magukat! Már Marian emléke miatt sem lett volna szabad ilyesmit tenniük – vélte Petre Cozma.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.