Feleségmegfigyelést is végeztek a rendőrök fusiban

Korrupt rendőrök és megbízóik ellen emelt vádat hétfőn a Budapesti Nyomozó Ügyészség a Fővárosi Törvényszék előtt. Két ügyvéd kérésére a rendőrök pénzért kvázi magánnyomozásokat, feleség- és konkurenciamegfigyelést végeztek, adatokat adtak ki különböző hatósági nyilvántartásokból.
Egy már-már feledésbe merült szóval élve fusiztak (munkaidőben, a munkahelyi technikai és a hivatali lehetőségeiket kihasználva magánmegbízásokat teljesítettek) az ügyészség által meg nem nevezett budapesti kerületi kapitányság rendőrei. Egy főtiszt és négy társa a Budapesti Nyomozó Ügyészség vádirata szerint alkalmanként pár százezer forintért egyebek között adatokat adtak ki két ügyvédnek, s azok – összesen hat – megbízóinak.

A fusizó rendőrök főnöke egy alezredes volt. Rajta kívül még négy rendőr érintett a szövevényes vesztegetési ügyben. Pénzért információkat gyűjtöttek konkrét személyekről, vállalkozásokról a különböző hatósági nyilvántartásokból az őket megfizető ügyvédeknek és azok megbízóinak. De arra is volt példa, hogy az alezredes pénzért a bűnüldöző hatóságok látókörébe került ismerőseinek – rendszeres fizetés ellenében – szakmai tanácsokat adott.

Egy alkalommal még egy hamis tartalmú feljelentés megszövegezésében is segédkezett. A feljelentés eredményeképpen három ember alaptalanul előzetes letartóztatásba is került. Ezért a vesztegetésen túl az adott konkrét visszaélésben érintett rendőröket és megbízóikat hamis vád bűntettének elkövetésével is megvádolta az ügyészség.

Az ügynek összesen tizenhárom vádlottja van, ezek – az említett rendőr főtiszten kívül – további négy, őt alkalmanként segítő hivatásos rendőr, két ügyvéd és az ügyvédek ügyfelei.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.