galéria megtekintése

Farkas Péter az ünnep után, titokban szabadul

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 12. számában
jelent meg.


Fekete Gy. Attila
Népszabadság

Farkas Péter közvetlenül augusztus 20. után szabadul budapesti börtönéből, ahol hét évet ült kábítószertermelésért – értesült a Népszabadság. Barcelona olimpiai bajnok birkózója nem szeretne a kamerák kereszttüzében kilépni a börtönajtón, ezért megtiltotta, hogy szabadításának időpontját kiadják a sajtónak.

Farkas Péter 1992-ben...
Farkas Péter 1992-ben...
Németh Ferenc / MTI

Az augusztus 20-át követő napokban fejezi be a kábítószer-termelésért kapott hétéves szabadságvesztésének letöltését Farkas Péter. Az 1992-es barcelonai olimpia kötöttfogású birkózóbajnokát 2004. október 14-én vették őrizetbe a nyomozók saját, XV. kerületi pizzériájában, néhány órával azután, hogy lerohanták az ő és öccse, Farkas Károly tulajdonában lévő családi házat a XVII. kerületi Vízforrás utcában.

 

Ez volt az addigi legnagyobb drogültetvény felszámolása. Az akkori tájékoztatás szerint a Farkas-testvérek és segítőjük, Németh Pál, 2001 és 2004 között egymilliárd forint értékben termeltek marihuánát a lakatlan épületben, amelyet a hatóságok szerint kifejezetten drogtermesztésre vásároltak és alakítottak át. Sem a rendőrségi nyomozás alatt, sem később nem derült ki, hogy az akkor még rekordmennyiségűnek számító milliárdos értékű füvet Farkasék kinek értékesítették, sem az, hogy hol rejtették el a drogeladásból származó bevételt.

Farkas Péter a végsőkig kitartott amellett, hogy ő a drogtermesztésben nem vett részt. Voltak kapcsolataik a nagybani piacon, így a XVII. kerületi házat részben hűtőházként, részben faszárítóként hasznosították volna. Azonban az üzlet még be sem indult, máris befuccsolt, s ő ettől kezdve nem foglalkozott a Vízforrás utcai ügyekkel. Elfogása napján csak véletlenül járt ott – mondta.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2008. november 2-án öt évre ítélte. Még tartott az ítélet szóbeli indoklása, amikor Farkas egyszerűen kisétált a bíróságról. Egy évvel később Andorrában fogták el. Lebukott, mert nem bírta a családja hiányát. Párját figyelte a rendőrség, így amikor utánaindult Andorrába, egyszerűen követték, majd Farkasra küldték a helyi rendőrséget.

...és húsz év múlva a börtönben
...és húsz év múlva a börtönben
M. Schmidt János / Népszabadság

– Életem legnagyobb baromsága volt a szökés, nem csak magamnak ártottam vele, a többieknek is. Mentségemre legyen mondva, megdöbbentett az ítélet – fogalmazott a lapunknak adott börtöninterjúban Farkas Péter, miután hazahozták.

Ügyvédje háromszor is nekifutott, hogy perújítást rendeljenek el. Azt akarta bizonyítani, hogy a XVII. kerületi ingatlan a hatóságok álláspontjával ellentétben mégiscsak alkalmas hűtőháznak és faszárítónak. Ha ezt sikerült volna bizonyítania, azzal a Farkas elleni legfőbb bizonyítékot (az épület csak drogtermesztésre használható, másra nem) kilőhették volna. Harmadik nekifutásra sikerült elérni a perújítást, de a bíróságot nem sikerült meggyőzni, így Farkas Péternek ki kellett töltenie a teljes büntetését.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.