galéria megtekintése

Egy magyar állampolgár visszatért az űrből

2 komment

NOL

1980. június 3-án ért véget az első és eddig egyetlen magyar asztronauta űrutazása. A hazai média folyamatosan beszámolt a nyolc napig tartó küldetés fejleményeiről. A hétfői adásszünet ellenére az aznapi indulásról még a televízió is tudósított.

1980. május 26-án lőtték fel a Szojuz-36 szovjet űrhajót Bajkonurból fedélzetén az „újabb nemzetközi űrkettőssel”, Valerij Kubászov parancsnokkal és Farkas Bertalan „kutató űrhajóssal”.

Fotó: Népszabadság/archív

A Szovjetunió és a kelet-európai országok közös űrkutatási együttműködése, az Interkozmosz keretében a tagországok egy-egy képviselője is eljuthatott a világűrbe.

 

Az újságok mindennap kiemelten, a címlapon hozták a friss híreket.

Fotó: Népszabadság/archív

A helyszínről, Bajkonurból az MTI és a Népszabadság saját tudósítója küldte a híreket naponta és számolt be az asztronauták napirendjéről és a kísérletekről, amelyeket végeztek.

Az MTI egy teljes magazint szentelt a témának. A színes különszámban részletesen foglalkoznak a felkészüléssel, az űrhajósok életrajzával és családjával, sőt a harmincoldalas kiadványban az olvasók megismerkedhettek az űrprogram eredményeivel, a bajkonuri űrrepülőtérrel, az űrállomással és a korábbi asztronautákkal, de jutott hely az űrjogra és az étrendre is.

A Szojuz-36 és Farkas Bertalan a címlapon
A Szojuz-36 és Farkas Bertalan a címlapon
MTI/archív

Utóbbiról a Magyaros menü a világűrben című cikkből megtudhatták: „A Magyar Néphadsereg Élelmezési Szolgálatának üzemrészlegében a magyar űrhajós által felvitt vendégcsomagot készítették el.”

Az űrélelmezési egészségügyi szakemberek szerint az űrben csökken az étvágy, s ezért a személyzetnek szüksége van kívánatos ételekre, falatokra. Miután a magyar konyha bőven használja az ínycsiklandó fűszereket, ételízesítőket és ízeket, ezért kapták a feladatot: igyekezzenek úgy kiegészíteni az űrétlapot, hogy az űrhajósok végül is jóízűen fogyasszák el ebédjüket, vacsorájukat.

„A magyar szakemberek tízféle konzervet készítettek – tájékoztat Nuszbaum Béla mérnök-alezredes – Van benne töltöttkáposzta, pörkölt, csirke, libamájpástétom és egy különlegesség: a magyaros étvágyfalat, azaz a disznósajt.”

Fotó: MTI/archív

„A valóság birodalmába ért a képzelet szárnyalása. Magyar űrhajós indult a Kozmoszba. Felelősségteljes megbízatással, egész népünk útravalójával, egyszeri és megismételhetetlen élmények részeseként. Sokak álmát, vágyát megvalósítva honfitársaink közül elsőként nézhet vissza csillagok magasságából bolygónkra, s hazájára a Magyar Népköztársaságra." 

Fotó: MTI/archív

„Amikor a kisvárdai Bessenyei György technikumban a padszomszédja, Kopasz Gyuszi előállt a javaslattal: jelentkezzenek repülőtanfolyamra, Farkas Berci nem túlzottan lelkesedett az ötletért. Repülőgépet addig legfeljebb filmen, fényképen, no meg az égen látott, vonzotta szakmája, a géplakatos szakma is - de a kollégiumban végeredményben volt idejük: miért ne próbálják meg?"  

Fotó: MTI/archív

„S ráadásul a vidéki város, ahol Farkas Berci szolgálatot teljesített kedves meglepetést is tartogatott: sok csinos lányt. Igaz, Bercit csak egyikük érdekelte, s az ismeretségből hamarosan házasság lett."

Fotó: Népszabadság/archív

Farkas Bertalan űrutazásának tiszteletére a TV Maci is szkafandert húzott.

Fotó: Népszabadság/archív

„A nemzetközi személyzet, Valerij Nyikolájevics Kubászov, a Szovjetunió kétszeres hőse, a Szovjetunió űrhajós pilótája és Farkas Bertalan kutató űrhajós, a Magyar Népköztársaság állampolgára – miután a Szaljut -6-Szojuz-35-Szojuz-36 orbitális tudományos kutató komplexum fedélzetén sikeresen teljesítette a közös vizsgálatok és kísérletek előirányzott programját – 1980. június 3-án visszatért a Földre” – áll a Népszabadság címlapján a visszatérést követő napon.

A kazah Dzsezkazgan városától 140 km-re landoltak. A kép a földet érés után készült. A fenti képen a kicsit fáradtnak tűnő Farkas (jobbra) mellett Magyari Béla, aki csak majdnem jutott el a Kozmoszba. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.