galéria megtekintése

Ezt kellene etetnie a gyerekével

5 komment


Szemere Katalin

Unalmas szendvicsek helyett egészséges és finom alternatívákat ajánlanak gasztrobloggerek a suliba.

A „Mit vinnél tízóraira?" – kérdésre a legtöbb gyerek azt mondja: mindegy. De amikor este lepréselve kikerül az iskolatáskából a reggel bepakolt párizsis zsömle, rájön a szülő, azért mégsem mindegy. A gyereknek ezért olyan ételt adjunk, amit szeret. Ezen belül érdemes minőségi ételeket kóstoltatni velük. Ha hároméves koráig megismertetjük őket a natúr ízekkel, nem lesz gond a zöldségekkel, a gyümölcsökkel vagy akár az étcsokoládéval – mondják értő bloggerek.

Színes legyen a doboz tartalma, ez a lényeg. Többfajta ételt pakolhatunk egymás mellé gyerekkéz nagyságú méretben
Színes legyen a doboz tartalma, ez a lényeg. Többfajta ételt pakolhatunk egymás mellé gyerekkéz nagyságú méretben
Kispéter Csaba

Mindegyikük elsőként a krémeket javasolta nyers zöldséghasábokkal. Készülhet húsból, halból, zöldségből vagy magokból. Rakjuk jól záródó dobozba és tároljuk a hűtőben, mielőtt bekerül az iskolatáskába.

 

Nagy divat a bento doboz, amiben a kis rekeszeket telepakolhatjuk a kedvencekkel – mondja Havas Dóra, a Lila Füge blog szerzője. Népszerű náluk, ha van benne mini sós perec (ropi), áfonya, kicsire vágott tonhalas szendvics, sajtkockák és koktélparadicsom. Sláger a quesadilla, amit Dóra öt perc alatt megsüt reggel, és hidegen is finom a tortilla közé olvasztott sajt.

Gyakran csomagol mini amerikai palacsintát és hozzáad kis üvegben lekvárt. Elkészítése nem több, mint megkenni egy szalámis zsemlét. Ezeket nemcsak az uzsonna miatt készíti, hanem egyből megvan belőle a reggeli vagy a vacsora.

Ne a szénhidrátból nyerje az energiát a gyerek, inkább a telített és telítetlen zsírokból, ezt már Bezzegh Éva, a Spooon123.hu blog szerzője mondja. Kenyeret csak maglisztből készít, azt is ritkán. Gyakran pakol töpörtyűt koktélparadicsommal a gyerekek uzsonnásdobozaiba. Cukrozatlan aszalt gyümölcsökben (földimogyoró kivételével), olajos magvakban és idénygyümölcsökben is gondolkodik, ez utóbbiból nem a maszatolósabb fajtákra. Télen gyökérzöldségekből, céklából vékonyra gyalulva chipset süt. Állítja, jól hasznosítható a hétvégére sütött pecsenye zsírja is, remekül lehet benne zöldséghasábokat sütni. Színes legyen a doboz tartalma, ez a lényeg. Nehezen kezelik a kicsik, ha az osztálytársak pfujolnak a humusz és a paradicsom miatt. Ilyenkor azt mondja a gyerekének, néha érdemes kitűnni a tömegből, és kóstoltassa meg a többiekkel az ő uzsonnáját, amelybe alkalmanként olyan édességeket is rak, mint a gesztenyelisztből kókuszvirágcukorral sütött piskóta étcsokival és törökmogyoró-darabokkal.

A szendvicset szétbontva javasolja a többfakkos dobozkában a vegetá­riánus Nagy Zita, a Zizi kalandjai bloggere. A kockára vágott kenyér mellé mehet sajtdarabka, olívabogyó, a paradicsomból maximum a koktélváltozatot ajánlja, az nem áztatja szét az egész uzsonnát. Sós és édes muffin is rajta lehet a repertoáron, hideg tésztasaláta, illetve a quiche, az omlós tészta alapú lepény gazdag feltéttel, tejszínes tojással összesütött. Az előző vacsoráról megmaradt sült zöldségek olívabogyóval és mozzarellagolyókkal is remekek, ahogy a vegafasírt is. Desszertnek jöhetnek a szőlőszemek, a banán vagy a gerezdre szedett mandarin, valamint a magok mazsolával.

Gluténmentes köleskörözött

100 g köles, 200 ml víz, 50 g vöröshagyma, 50 g snidling/petrezselyem, 1 tk. olívaolaj, 2 ek. víz, 1 mk. fűszerpaprika, 1/2 mk. őrölt kömény, 1 mk. só, csipet bors, 1 tk. mustár, 1 ek. almaecet, 2 ek. hidegen sajtolt lenmagolaj

A kölest megmossuk és feltesszük kétszeres mennyiségű vízbe főni. Amikor forr, lefedjük, takarékra vesszük a tüzet, és 10 percig pároljuk. Ha elkészült, lefedve 5 percet hagyjuk állni, míg kissé kásás állagú lesz. A vöröshagymát feldaraboljuk, 35 g snidlinget vagy petrezselymet felaprítunk, és az olívaolajon, valamint a két kanál vízen elkezdjük párolni. Amikor a vöröshagyma üveges, megszórjuk fűszerpaprikával, köménnyel és borssal. A köles kétharmadát összekeverjük a párolt hagymával, mustárral és ecettel, majd egy késes darálóban krémesre turmixoljuk. A krémet összekeverjük a maradék párolt kölessel és zöldfűszerrel, valamint a lenmagolajjal. Ízlés szerint sózzuk. Üvegbe zárva 3–4 napig eláll a hűtőben. Fotó és recept: Hadarik Rita

Amennyiben a gyerek valamilyen ételallergiával vagy intoleranciával küzd, a helyzetünk bonyolódik. Különösen, ha több érzékenységet is figyelembe kell venni egyszerre. A gyerek ételallergiájáról feltétlenül értesítsük tanárait, intézményvezetőt, napközis tanárt – mondja Hadarik Rita gasztroblogger, termékfejlesztő, író. Gluténérzékenységnél vagy mogyoróallergiásoknál ki kell iktatni minden keresztszennyeződési lehetőséget.

Ötleteket is ad arra, mit kapjon a gyerek az unalmas sonkás szendvics helyett. A zöldség- és magkrémek mellett házi pástétomot, húsokat, kolbászokat, tarját vagy sonkát. Jól szállítható a zöldséges tojásrántotta, a zöldséges lenmagpelyhes túró-krém (akár laktózmentesen), a köleskörözött, a húspogácsa házi majonézzel és salátával. A nem zöldségalapú szendvicsekbe kedvenc zöldségek is kerüljenek.

Cukkinis bazsalikomos túrókrém

1 kisebb cukkini, 5dkg túró, pici só, 1/4 zöld citrom leve és héja, 1/4 szerecsendió, 4-5 friss bazsalikomlevél, 1 gerezd fokhagyma

A cukkinit vízgőz fölött lefedve puhára párolom, majd amikor kicsit kihűlt, az összes többi hozzávalóval krémesre pürésítem. Kenyérrel és/vagy nyers zöldségekkel tálalom. (Fotó és recept: Bezzegh Éva/www.spooon123.hu)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.