Ezért szenvednek a férfiak jobban az influenzától

A nők időtlen-idők óta élcelődnek azon, hogy a férfiak milyen nagy hűhót csapnak már egy kis náthától is. Úgy tűnik azonban, most bizonyítékot találtak arra, hogy a férfiak valóban jobban szenvednek az influenzától, mert magasabb tesztoszteronszintjük meggyengítheti az immunválaszukat.

A Stanford Egyetem Orvosi Karának kutatói az influenza-védőoltásra adott választ vizsgálták meg férfiakban és nőkben. Kiderült, hogy a nők általánosan erősebb ellenanyag-választ adnak az oltásra, mint a férfiak, ami hatékonyabb védelmet nyújt számukra a vírussal szemben. Az alacsonyabb tesztoszteronszintű férfiaknál is erősebb immunválaszt mutattak ki, ami többé-kevésbé megegyezett a nőkben tapasztalt szinttel.

A kutatók régóta úgy vélik, hogy a férfiak valószínűleg fogékonyabbak a bakteriális, vírusos, gombás és parazita-fertőzésekre, mint a nők. A Proceedings of the National Academy of Sciences c. szaklapban publikált cikkből kiderül, hogy a nőkben magasabb a jelzőfehérjék vérszintje, amelyeket az immunsejtek ide-oda küldenek, amikor a szervezetet támadás fenyegeti - írja a Mindennapi Pszihcológia.

Azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a tesztoszteron gyulladásellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami lehetséges kölcsönhatásra utal a férfi nemi hormon és az immunválasz között. Mark Davis mikrobiológus és immunológus professzor így nyilatkozott az eredményekről: „Ez az első olyan kutatás, amely egyértelmű összefüggést mutat a tesztoszteronszint, a génkifejeződés és az immunválasz között az emberekben. Mindenki elgondolkodhat ezen, aki tesztoszterontartalmú étrend-kiegészítőket fogyaszt.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.