Ezerhatszáz szív komputeren

A Big Data módszere forradalmasíthatja az orvostudományt. Londonban 1600 szív adatait táplálták komputerekbe, hogy jobban megértsék a szívbetegségeket.

A Brit Orvosi Tanácsnak az egyik londoni kórházban működő kutatási központja 1600 beteg szívéről készített háromdimenziós videofelvételt, amelyet a páciensek összegyűjtött genetikai adataival együtt számítógépen tároltak.

Digitalizált emberi szív
Digitalizált emberi szív

Az orvosok a szívbetegségek öröklődési faktorainak jobb megértését remélik a számítógépes segítségtől, hiszen a rengeteg adatból a digitális technika jóval korábban felismerhet olyan rejtett összefüggéseket, amelyeket az emberi szem csak később venne észre. Ez hatékonyabb kezelési módok és gyógyszerek kifejlesztését segítheti – jelentette a BBC.

A módszer hasonló ahhoz a kutatáshoz, amelyben a dél-kaliforniai egyetem 30 ezer agy háromdimenziós MRI-felvételét őrzi, amelyek adataihoz tízezer laptop tárolókapacitása lenne elegendő. Az angliai Cambridge-ben működő Európai Bioinformatikai Intézet pedig több tízezer növény és állat teljes genetikai anyagát őrzi, ami ötezer átlagos laptopra férne rá.

Ewan Birney, az intézet igazgatója szerint a Big Data, a nagy tömegű információ felhalmozása és elemzése kezdi teljesen átalakítani a kutatások módszereit. San Joséban, az Amerikai Tudományos Társaságok Szövetsége éves konferenciáján a Brit Tudományos Kutatási Tanács új terveket jelentett be az ezzel kapcsolatos infrastruktúra fejlesztésére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.