Ezer forint melegségért

"Az iskolában meg szoktam kérdezni a gyerekektől, milyen volt a karácsonyuk. Azt mondják, semmilyen. Nem marad meg emlékszinten sem az ünnep, mert az is csak egy ugyanolyan, gondokkal teli nap, mint a többi."
Több százezer olyan gyerek van ma Magyarországon, akinek a karácsony rosszabb, mint az év többi napja. Az év többi napja is a túlélésről, az éhezésről szól, de karácsony idején téli szünet van az óvodákban és az iskolákban, így nincs hol étkezni és nincs hol melegedni sem. Civil szervezetek aktivistái – a Heti betevő önkéntesei –, a Fiatal Írók Szövetsége és a SODA Group munkatársai összeálltak egy akcióra, hogy enyhítsenek a helyzeten: az Ajándékozz Karácsonyt! kezdeményezés célja, hogy az ország egyik legszegényebb szegletében, Berettyóújfalu környékén, harmadik világbeli nyomorban élő gyerekeknek is ünnep lehessen a karácsony.

A gyerekek az Igazgyöngy Alapítvány Művészeti Iskolájának mélyszegénységben élő tanulói. Ritók Nóra, az iskola igazgatója elmondja: ezer forintos adományokat gyűjtenek, a pénzből pedig az alapítvány több száz családnak tud tüzelőt és élelmiszert vásárolni.

– Az akció logisztikailag gyors és hatékony. Az alapítvány számlájára megérkező adományokból azonnal fóliázott brikettet és tartós élelmiszert vásárolunk, az így összeálló csomagokat munkatársaimmal azonnal kivisszük a családoknak. Erre a két dologra koncentrálunk: legyen fűtött szoba és meleg étel minden családnál karácsony este – közli. Ritók Nóra hozzáteszi, évről évre többen fordulnak segítségért az alapítványukhoz, ami a szegénység mélyülésének egyértelmű jele. – Az iskolában meg szoktam kérdezni a gyerekektől, milyen volt a karácsonyuk. Azt mondják, semmilyen. Nem marad meg emlékszinten sem az ünnep, mert az is csak egy ugyanolyan, gondokkal teli nap, mint a többi. Amikor megkérdezem tőlük, mire vágynak, csak a kisebbek válaszolnak, hogy babára, kisautóra. A nagyobbaknak már vágyaik sincsenek. Ahogy nőnek, úgy lesz része mindennapjaiknak a lemondás. Mire felnőnek, már jövőképük sincs, a gyerekkorból hozott hiány állandó ürességgé alakul – fogalmaz Ritók Nóra. A meleg ételt és meleg karácsony estét hozó ezer forintos adományokat az Igazgyöngy Alapítvány számláján várják (Észak-Magyarországi Regionális Bank Zrt, 54900323-17084833).

A kezdeményezés létrehozói az Ajándékozz Karácsonyt Facebook oldalán minden nap kiposztolnak egy olyan rajzot, amelyet valamelyik szegény gyerek készített.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.