Ezeket a zászlókat kitiltják az Eurovíziós Dalfesztiválról

Nem minden zászlót engednek lengetni az idei Eurovíziós Dalfesztiválon Stockholmban. A dalverseny szervezői a napokban úgy döntöttek, a palesztin, baszk, koszovói és észak-ciprusi zászló mellett több más jelképet kitiltanak a rendezvényről, vagy bizonyos körülmények között korlátozzák a használatukat.

Az Eurovíziós Dalfesztivál szervezői úgy döntöttek, idén tilos lesz jó néhány zászló lengetése a svéd fővárosban, Stockholmban. A teljes listát a versenynek otthont adó ­Globe Aréna honlapján tették közzé csütörtökön véletlenül – számolt be a Telegraph. A szervezők többek közt tiltják az Iszlám Állam, Koszovó, Észak-Ciprus, a Dnyeszter-mellék, Krím, Baszkföld, de Palesztina vagy Skócia zászlajának használatát is a verseny alatt. A verseny szóvivője szerint a skót vagy a baszk lobogót azért tiltották ki a versenyről, mert a közösségek nem tagjai az ENSZ-nek.

Palesztinát felháborította a döntés, és bocsánatot követel az ­Eurovíziós Dalfesztivál szervezőitől, akik a baszk zászló kitiltása miatt már kénytelenek voltak ezt megtenni. Száeb Ereka, a Palesztin Hatóság főtárgyalója nyílt levelében a tiltás azonnali eltörlését kérte, és emlékeztetett, hogy az idei versenyt rendező Svédország elsőként ismerte el Palesztinát.

A tavalyi bécsi dalfesztiválon még feltűnt a koszovói kék zászló is
Leonhard Foeger / Reuters

A dalfesztiválon a részt vevő országok zászlói mellett engedélyezik az ENSZ-tagállamok, az Európai Unió hivatalos lobogójának és a szivárványzászló használatát. Bizonyos esetekben viszont ezek lengetését is korlátozzák.

A Pink News megkereste a dalfesztivál közvetítéséért és szervezéséért is felelős Európai Műsorszolgáltatók Szövetségét (EBU), ahol elmondták, hogy azt szeretnék, ha az emberek tiszteletben tartanák a verseny nem politikai voltát. Arra kérnek mindenkit, hogy ne használják a lobogókat „politikai állásfoglalásra”. Szerintük annak minősül, ha az orosz versenyző, Szergej Lazarev előadása alatt egyesek szivárványzászlót lengetnek.

A 61. Eurovíziós Dalfesztivál május 10-én, jövő kedden kezdődik az első elődöntővel, amelyen hazánkat Freddie képviseli Pioneer című dalával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.