galéria megtekintése

Gasztroshow japán módra

4 komment


Veres Dóra

„A show műsor elengedhetetlen része a kulináris élményeknek, legalábbis Japánban" – mondja Masato Nakabayashi, a japán sushi séf, aki élete során már bogaraktól kezdve szinte mindent megkóstolt. Kedvence nincs, de a grúz konyhát nagyon szereti.

Masato gyerekkorában soha sem álmodozott arról, hogy egyszer sikeres séf lesz. Egy kis óceánparti japán városban született, szülei vállalkozók voltak. Tokióban járt középiskolába és itt szerezte meg közgazdász végzettségét is és elhelyezkedett egy nagyobb cégnél. "Iszonyú kimerítő volt. Reggel 6-tól este 22-ig dolgoztam" – mondja. Egy barátja azonban kiutat kínált a mókuskerékből.

Masato minden mozdulatának jelentősége van Fotó: Schumy Csaba

Az Egyesült Államokba hívta, ahol egy éttermet üzemeltetett. Masatot egészen addig hidegen hagyta a konyhaművészet, 28 évesen azonban elhatározta: új életet kezd. Az USA-ba költözött és a barátjától megtanulta a sushi-készítés csínját-bínját. "Nagyon szigorú volt velem, ha valamit rosszul csináltam, például nem megfelelően szeleteltem a halat, addig kellett próbálkoznom, míg tökéletes nem lett" – meséli Masato, aki hamarosan beiratkozott egy főzőiskolába is.

 

38 évesen azonban úgy gondolta, ideje ismét váltani. Las Vegasba költözött, ahol egy vendéglátóipari cégnél helyezkedett el. A 2001 szeptember 11-ei terrortámadás után azonban megcsappant a turisták száma, a cég pedig csődbe ment. Az álláshirdetések böngészése közben bukkant a Palms Casino Resort szálloda felhívására, a híres hotel pedig őt választotta. Így 2001-ben ő tervezte és állította össze az akkor nyíló Little Buddha Café menüjét.

Egyenes út vezetett ezután a párizsi Buddha-Barba, ahol jelenleg is dolgozik, és ahol ideje nagy részét izgalmas, váratlan receptek kifejlesztésével, illetve leendő Buddha – Bar sushi szakácsok képzésével tölti.

"Japánban mindent ott készítenek el a vendég orra előtt" – mondja. Kiveszik a vásárló által kiválasztott halat az akváriumból, és előtte szelik azt fel. Ennek Európában és az Egyesült Államokban még nincs hagyománya. Masato azonban igyekszik ezen változtatni.

A 60 kilogrammos tonhal adta a vacsora lényegét Fotó: Schumy Csaba

Május elején a budapesti Buddha-Barban különleges élményben volt része a vendégeknek. A szusi séf egy embernagyságú, 60 kilogrammos kékúszójú tonhalat darabolt fel - mely csak erre az egyszeri alkalomra érkezett az étterembe, a menün nem szerepel -, majd abból készítette el a vacsorán felszolgált fogások egy részét. Izgalmas volt figyelni a szakembert munka közben: precízen és koncentráltan aprította fel a hatalmas állatot, minden mozdulatának jelentősége volt.

Az est fénypontja az otoro megízlelése volt Fotó:Schumy Csaba

Az est fénypontja minden bizonnyal az volt, amikor az otoroból, a tonhal hasaljának egy részéből kimetszett húst megkóstolhattuk. Nyersen, némi szójaszósszal megbolondítva tálalta, és a szánkban szinte azonnal elolvadt. Ha nem tudtuk volna, hogy mit eszünk, talán rá sem jöttünk volna magunktól. Édeskés és krémes volt, fantasztikus élmény.

"A tonhal is olyan, akár a szarvasmarha vagy a sertés. A különböző részei más-más karakterrel rendelkeznek és más az árfekvésük is" – magyarázza az 53 éves séf. A chutoro, mely szintén a hal hasán, azonban az úszóhoz közelebbi felén található, például mérsékelten zsíros, de kevésbé márványos, mint az otoro, épp ezért olcsóbb is – tudjuk meg a szakembertől.

Hatalmas jelentősége van a megfelelő darabolásnak és a vágási iránynak Fotó:Schumy Csaba

"A magyar konyhát nem ismerem, de amikor Grúziában jártam, volt szerencsém megkóstolni néhány ottani ételt és zseniálisak voltak" – mondja a szusi séf, aki hozzáteszi: azért az ázsiai ételek hozzák igazán lázba. No meg az antikvitások. Párizsban minden hétvégén kilátogat a bolhapiacra, és hosszú órákon át keresgél a régiségek között. Amikor két évvel ezelőtt Magyarországon járt, akkor BKV-val kiment az Ecseri úti piacra is. Csak hogy vasárnap volt, így nem talált ott senkit. Mint mondja, részben ezért is mindenképp visszatér még hozzánk: szeretné gyarapítani gyűjteményét és örömmel megkóstolná a híres gulyást is.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.