Ennyi pénztől esnek el évente a családanyák

Évi 172 ezer fontot, vagyis több mint 73 millió forintot kereshetnének azok a brit anyák, akik otthon maradnak háztartást vezetni és gyerekeket nevelni – állítja egy friss felmérés.

Napi 16 órás elfoglaltság a hét minden egyes napján, szabadság nélkül. Ha ezekkel a feltételekkel hirdetnének meg egy állást, minden bizonnyal nem lenne tolongás a pozícióért. Pedig az anyaság nagyjából erről szól, és még csak fizetség sem jár érte.

Ha a főállású anyáknak minden munkaórát kifizetnének, amit ledolgoznak, évente 172 ezer fontot (mintegy 73 millió forintot) kereshetnének, ez pedig 30 ezer fonttal több, mint amennyit a miniszterelnök, David Cameron visz haza – írja a Daily Mail.

Egy átlagos anyuka takarítónő, szakács, sofőr, tanár is egy személyben, reggel 7-től este 11-ig áll a család és a háztartás szolgálatában. Naponta legalább négy órát fordít takarításra, kettőt főzésre és legalább ugyanennyit arra, hogy kikérdezze a leckét és meghallgassa a csemeték ügyes-bajos dolgait.

A házvezetőnők általában 11.53 fontos órabérrel takarítanak, a főszakácsok 33.66 fontot, a tanárok 17.79 fontot kapnak óránként, míg a pszichológusok egy 60 perces terápiás ülésért 47 fontot kérnek. A hat számjegyű összeg úgy jött ki, hogy a heti 40 órát átlagos, míg 79-et éjszakai vagy hétvégi bérezéssel számoltak. 

A felmérésben ezer nőt kérdeztek meg, hogy az anyaság mely részét tartják a legnehezebbnek. Nyolcvan százalékuk az érzelmi oldalt említette, de 69 százalékukat a fizikai rész is megviseli. Ötvenhat százaléknyian azt válaszolták, hogy az anyaság a leghasznosabb munka, amit valaha is végeztek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.