Emma Watson szemétben vonult a MET-gálán

Emma Watsonnak a New York-i divatszezon éves nyitóeseményére, a Metropolitan Museum of Art jótékonysági gálájára választott öltözéke a környezettudatosság melletti állásfoglalás volt. Az eseményen, amelyen minden a ruhákról és a divatról szólt, a színésznő műanyagpalackokból készült estélyiben jelent meg.  

„Ez egy minden tekintetben feminista kérdés – jelentette ki Watson. Nemcsak a nők divat iránti rajongására célzott, hanem arra is, hogy ma a legtöbb gyár női munkaerőt alkalmaz.

Watson elmesélte, hogy 19 éves volt, amikor Bangladesbe látogatva egy gyárban találkozott egy vele egyidős munkáslánnyal, és rádöbbent, hogy ami az életszínvonalat illeti, mennyire különböző világban élnek. Ezt a pillanatot fordulópontnak tekinti az életében.

„Ruhánként változtatom meg a világot!” – mondta nevetve a CNN riporterének, Derek Blasbergnek adott interjúban.  Kevesen néznek mögé – magyarázta később –, hogy a divatipar csillogó világa és a fogyasztói társadalom komoly következményekkel jár az ivóvízre és a környezetre éppúgy, mint az emberekre.

A MET-gálán viselt fekete-fehér Calvin Klein-estélyit a fenntartható divat jegyében tervezték. A ruha anyagának többségét a Newlife cég által készített, használt műanyag palackokból kémiai anyagok nélkül, mechanikusan előállított fonálból varrták. A fűzőt organikus selyem és pamut díszítette. A különleges ruha felső része, a nadrág és az uszály külön is viselhető, vagyis a vörös szőnyegen szokásostól eltérően nem csak egyetlen alkalomra tervezték. „Szerintem a divat feladata és jövője az újítás” – magyarázta lelkesen Watson.

 

Újrahasznosított ruha
Újrahasznosított ruha
Lucas Jackson / Reuters

„A fogyasztók alábecsülik a saját hatalmukat. Amikor vesznek valamit, akkor elkötelezik magukat” – mutat rá arra, hogy bárki tehet a fenntarthatóságért.

A Harry Potter-filmek Hermionéjaként ismert Watson felnőttként is elismert színésznő, emellett sok időt szentel aktivista tevékenységének. 2014-ben az ENSZ-ben tartott beszédével hívta fel a figyelmet arra, hogy a feminizmus és a nemek egyenlősége a férfiaknak épp úgy az érdeke, mint a nőknek. Amellett érvelt, hogy férfiak nélkül nem megvalósítható. A He for She (Férfiak a Nőkért) szlogen jegyében a férfiakhoz szólt, hogy ők is támogassák az esélyegyenlőség megvalósulását.

Eduardo Munez / Reuters

 

A MET-gála a Metropolitan Museum of Arts 1946 óta évente megrendezett adománygyűjtő bálja, amely megnyitja a múzeum az évi divatkiállítását. A gála témája, amelyhez a vendégek öltözéke is igazodik, évente váltakozik. Lehet egy tervező, egy korszak, táj, vagy éppen zenei stílus. Az 1979-80-as gálán például a Habsburgok kora: Ausztria és Magyarország jegyében választottak estélyit a bálozók.

Az idei mottó az „Ember és szerkezet: Divat a technológia korában” volt. 1995 óta a Vogue vezető szerkesztője, Anna Wintour felügyeli az adományozó bizottságot és a vendéglistát is. Utóbbin mindössze 650-700 kiválasztott személy szerepel a művészet, a divat, a film, a zene és a társasági élet berkeiből.

Azok, akik nincsenek a listán, 25 ezer dollárért (majdnem hétmillió forintért) vehetnek jegyet. Maga az esemény egy koktélpartiból és egy vacsorából áll. A vörös szőnyeges bevonulást követően a vendégeket végigvezetik a tárlaton, majd a vacsora előtt a jelen lévő művészek szórakoztatják őket. Az est bevétele 2014-ban volt a legmagasabb, 12 millió dollár (3,2 milliárd forint).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.