galéria megtekintése

Emlőrák: nem növeli a túlélési esélyeket a dupla masztektómia

0 komment

NOL
NOL

Nem jobbak a túlélési esélyeik azoknak a mellrákos nőknek, akiknek mind a két emlőjét eltávolították, mint azoknak, akik lumpektómián és sugárkezelésen estek át – derül ki egy közel kétezer esetet megfigyelő kaliforniai kutatásból.

A kutatók úgy találták, hogy semmivel nem jobbak a teljes és mindkét emlőt érintő sebészeti beavatkozáson átesett nők esélyei azokhoz képest, akiknek csak a rákos daganatot távolították el a melléből. Így a teljes, dupla emlőeltávolítás fölösleges pszichés megterhelést jelent a rákos nőknek, amit tovább súlyosbít, hogy a műtétből való felépülés két hónapot is igénybe vehet szemben azokkal, akiken lumpektómiát végeztek.

Rózsaszín lufik egy koreai figyelemfelhívó kampányban
Rózsaszín lufik egy koreai figyelemfelhívó kampányban
Jo Yong-Hak / Reuters

Utóbbi eljárás során csak a rákos daganatot, illetve némi környező mellszövetet távolítanak el. Ezt követően a nők általában egy-két nap után már visszatérhetnek a napi rutinjukhoz, nincsenek ágyhoz kötve és gyorsabban gyógyulnak sebeik, illetve az esztétikai helyreállítás is könnyebb feladat.

 

A Journal of the American Medical Association című szaklapban megjelent tanulmány 189 734 mellrák miatt műtéten átesett kaliforniai nő sorsát követte figyelemmel. A nők 81 százaléka tíz évvel a diagnózis után még életben van, az időben diagnosztizált és kezelt betegek túlélési esélyei tehát jók, ám a megelőzési célból teljes-, illetve a csak a daganatot és környékét érintő részleges melleltávolításon átesett, illetve a sugárkezelést is kapott nők közt nem találtak számottevő különbséget. Ráadásul egyik csoportban sem volt gyakoribb a kór kiújulása, igy felmerül a kérdés: szükséges-e egyáltalán kitenni a mellrákos nőket annak a fizikai és lelki megpróbáltatásnak, amit a dupla masztektómia jelent?

A tanulmány azt is megállapította, hogy 1998-hoz képest 2011-re az amerikai nők körében 14 százalékkal nőtt a teljes melleltávolítást választók száma. És ennek még semmi köze ahhoz a sztárok körében is felbukkanó jelenségnek, hogy a veszélyeztetett nőknek megelőzési célból tanácsolják egyes sebészek, hogy távolíttassák el mindkét emlőjük mirigy állományát.

Így tett Sharon Osbourne, aki egyszer már legyőzte a mellrákot, és Angelina Jolie, akinek orvosai szerint 87 százalékos esélye volt a kór kialakulására. Jolie nyilvános bejelentése után egyébként jelentősen nőtt Nagy-Britanniában azoknak a nőknek a száma, akik a mellrák-segélyvonalakon a teljes emlőeltávolításáról érdeklődtek – írja a Daily Mail.

És ugyanez Bulgária fővárosában, Szófiában
És ugyanez Bulgária fővárosában, Szófiában
Stoyan Nenov / Reuters

Ezt a drasztikus, megelőző eljárást azoknak a nőknek szokták javasolni, akik a mellrák kialakulásáért felelős BRCA1 vagy BRCA2 génekkel rendelkeznek.

Kefah Mokbel professzor, a dél-londoni Szent György Kórház orvosa a lapnak elmondta, hogy bár pontos számot nem tud mondani, az elmúlt tíz évben megnőtt azoknak a pácienseknek a száma, akinek ugyan csak az egyik emlőjében találtak daganatot, mégis dupla eltávolítást kérnek a kór kiújulásától való félelmükben, ám ezt csak azoknak javasolják, akik genetikai örökségük folytán veszélyeztetettebbek.

Hasonló állásponton van Eluned Hughes, a Breakthrough Breast Cancer jótékonysági szervezet munkatársa is: Az Egyesült- Királyságban továbbra sem ajánlják fel rutinszerűen a mellrákos nőknek, hogy távolíttassák el mind a két mellüket, mert az esetek többségében ennek az óvintézkedésnek nincs bizonyítható előnye, hátránya viszont annál több.

A szakértők arra figyelmeztetnek, minden nő egyénileg, és ne trendekhez igazodva, sztárok példáját követve válasszon kezelést. A műtétnek komoly következményei vannak, és ezért minden nőnek azt tanácsolják, hogy alaposan informálódjon lehetőségeiről, mielőtt döntést hoznak, mert a ráktól való rettegés még nem indokolja a fölöslegesen drasztikus megoldásokat.

Korai stádiumban az emlőrák nem halálos ítélet

Minél kisebb a rákos daganat tömege, annál könnyebb elpusztítani és annál kisebb az esély az áttétekre, ezért a korai felismerés életmentő. Az emlőrák nem fájdalmas daganat, sőt, minél jobban fáj a tapintható duzzanat, annál kisebb a valószínűsége, hogy rosszindulatú elváltozásról van szó. A daganatok 80 százaléka nem az, de ezt csak szövettani vizsgálattal lehet biztosan eldönteni.

Mammográfiai vizsgálaton Nizzában 2012-ben
Mammográfiai vizsgálaton Nizzában. Már a kamaszlányokat is tanítani kell
Eric Gaillard / Reuters

A rendszeres – de nem napi szintű! – önvizsgálat a legjobb módja a korai felismerésnek. Haladéktalanul orvoshoz kell fordulnia annak, aki melleiben csomót tapint ki, akinek mellbimbói behúzódnak, aki emlői bőrén húzódást érez, aki emlőbimbóin ekcémás elváltozást észlel, vagy bármelyik mellén duzzanatot, kipirosodást, megkeményedés észlel. Ugyan csak figyelmeztető jel, ha a mellbimbókból gennyes, véres váladék távozik, és ami kevésbé feltűnő, de nagyon fontos: a hónaljban látható vagy tapintható elváltozások is gyanúra adnak okot!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.