Elszöktek az ukrán hadsereg "gyilkos" delfinjei

Az ukrán haditengerészet delfinjei közül hárman „dezertáltak” kiképzés közben. Egy szakértő szerint párt keresnek maguknak, és hamarosan visszatérnek.

Öt, a hadsereg által kiképzett delfin közül csak kettő tért vissza a szevasztopoli kikötőbe gyakorlatozás után - írja a Huffington Post.

Három delfin inkább az ösztönére hallgatott, mintsem kiképzőire
A bottlenose dolphin baby swims with its mother at Barcelona's Zoo in this May 26, 2006 file photo. Dolphins may have big brains but a South African-based scientist says lab rats and even goldfish can outfox them. Paul Manger of Johannesburg's University of the Witwatersrand says the super-sized brains of dolphins, whales and porpoises are a function of being warm-blooded in a cold water environment and not a sign of intelligence. Picture taken May 26, 2006. REUTERS/Albert Gea/Files

A "dezertálás" mögött valószínűleg az áll, hogy az állatoknak feltámadtak szexuális ösztönei. "Ha egy hím delfin a párosodási időszak alatt meglát egy nőstényt, azonnal utána ered. De visszajönnek, egy hét múlva vagy kicsivel később" - idézi a portál Yury Plyachenko szakembert, aki még a Szovjetunió idejében dolgozott a haditengerészet szabotázselhárító egységénél. Mint mondja, a nyolcvanas években megszokottnak számított a delfinkiképzés, és hasonló szökések is rendszeresen előfordultak, de kis idő elteltével az állatok mindig visszatértek.

Az ukrán védelmi minisztérium tagadta a történteket, és azt sem volt hajlandó megerősíteni, hogy a haditengerészet delfineket használ fel, holott az ukrán médiában gyakran jelennek meg fotók olyan delfinekről, amelyekre láthatóan katonai felszerelést szíjaztak.

Tavaly októberben röppent fel a hír, hogy az ukránok újrakezdték a delfinek katonai kiképzését, egy neve elhallgatását kérő forrás akkor azt állította, hogy az állatokat a tengerfenéken lévő tárgyak felkutatására idomítják, e mellett fegyveres támadódelfineket is képeznek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést vagy pisztolyt erősítenek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthatnak végre támadásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.