Elszaporodtak és kukákat borogatnak a medvék a Magas-Tátrában

Rendkívüli helyzetet hirdetett Ó-és Felsőtátrafüred (Smokovce) polgármesteri hivatala, mert a térségben vészesen elszaporodtak a barna medvék, és bemerészkednek a lakott területekre. Az elmúlt napokban több utcai szemeteskukát dézsmáltak meg, emberekre azonban szerencsére nem támadtak. 
„Pánikra semmi ok, csupán elővigyázatosságból kértük a lakosságot az óvatosságra, egyúttal pedig mielőbbi cselekvésre kértük a pozsonyi környezetvédelmi tárca illetékes bizottságát, mert rövidesen megkezdődik a nyári turistaidény, megtelnek az erdei iskolák is. A szokásos járőrszolgálat aligha lesz elegendő a háborítatlan pihenéshez” – nyilatkozta lapunknak Ján Mokos polgármester.

Pavol Král, a tátrai tájvédelmi terület (TANAP) ökológusa szerint a medvék felébredtek téli alvásukból, lesoványodtak és éhesek, ráadásul ilyenkor nem könnyű élelemhez jutni, emiatt az idősebb és erősebb egyedek kiszorítják a fiatalabb ragadozókat, amelyek lakott területeken is kénytelenek táplálékot keresni. Évről évre egyre többen. „Általában félnek az emberektől, de ilyen állapotban kiszámíthatatlan a viselkedésük, agresszívak lehetnek, különösen a nősténymedvék, ha medvebocsokkal csatangolnak” – tette hozzá a szakértő.

Miklós László volt pozsonyi környezetvédelmi miniszter, aki utódjának, Solymos Lászlónak a szaktanácsadója lesz, megkeresésünkre elmondta: megbízható becslések szerint a Magas-Tátrában mintegy 130, Szlovákia többi hegységeiben összesen 800 barna medve élhet. Számuk állandóan növekszik, ezért szerinte a kilövési engedély szigorán legalább néhány évig enyhíteni kellene, habár eddig is évente 60 medvét teríthettek le, de ennél jóval kevesebb került puskavégre. Svetlana Betková felháborodva értesült a tátrai hivatal kérelméről. „Ne a medvéket hibáztassuk, hanem főleg a gátlástalan beruházókat, akik erdők kiirtásával, helyükre épített idegenforgalmi létesítményekkel, mindenféle ipari tevékenységgel zavarják és szűkítik a hegyvidéki állatok természetes életterét” – vélekedett a neves környezetvédő.

Ján Mokos egyébként közölte azt is, hogy a hivatala csaknem száz, különleges zárakkal és fémráccsal ellátott szemeteskukát rendelt. A főpróbát az elmúlt hét végén a kassai állatkertben tartották. „Teleraktuk az edényeket bükkmaggal, makkal, erdei gyümölcsökkel, a medvék körbeszaglászták, de megrongálni nem tudták egyiket sem. Így lesz a Tátrában és máshol is, ezért elmaradhatnak a hívatlan látogatók” – bizakodott Peter Ondrejicka cégtulajdonos.

Több éhes medve egyébként a Felső-Garam menti Breznóbánya (Brezno) környékén és a Fátra alatti falvakban is feltűnt az elmúlt napokban, nem kis riadalmat okozva.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.