galéria megtekintése

Meghalt Overdose

7 komment

NOL

Július 1-jén meghalt Overdose, az utóbbi évek legsikeresebb, magyar színekben versenyező lova.

A magyar lóversenyzés utóbbi évtizedeinek legeredményesebb lova szerda délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség (valószínűleg kólika) következtében meghalt. Az angol származású, magyar színekben versenyző, az utóbbi időben Németországban fedezőménként szolgáló Overdose-t az alagi tréningközpont területén fogják eltemetni.

Overdose fénykorában
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

A 2005-ben született pej mén aktív éveiben a világ egyik legjobb lova volt: 2008-ban a világranglista harmadik és az európai rangsor első helyén jegyezték, 12 versenyen á tartó veretlenségi sorozata alapján pedig a globális örökranglista 11. helyére sorolható (az utóbbi listát egyébként az 54 versenyen veretlen kisbéri Kincsem vezeti). A kimagasló eredményt ráadásul úgy érte el, hogy egy patairha-gyulladás 2009-ben megakasztotta a karrierjét, és a régi formáját már sosem nyerte vissza, 2013-ban pedig visszavonult a versenyzéstől.

 

Overdose-t Mikóczy Zoltán szlovákiai magyar üzletember vásárolta meg 2006 novemberében a legendás Newmarket-i lóárverésen egyedüli licitálóként, mindössze 2000 guinea-s (nagyjából 3000 eurós) áron. A ló 2014-ben becslések szerint 5 millió eurót, azaz nagyjából másfél milliárd forintot ért. 2007 és 2011 között újra tömeges népszerűséget szerzett idehaza a lóversenyzésnek, a Kincsem Parkban mindig telt ház előtt futott. A médiának köszönhetően valódi celebbé vált, egyes felmérések szerint a sikerei csúcsán a legnépszerűbb „közszereplő” volt Magyarországon.

Első idomárja Ribárszki Sándor volt Alagon, az edzéseken általában Budinszky Barbara lovagolta. A versenyeken olyan híres zsokék ültek a nyergében, mint Andreas Suborics, Christophe Soumillon vagy Gary Hind.

Overdose az első győzelmét 2007. júniusában a Nyeretlen Kétévesek Versenyén aratta Budapesten, akkor 18 hosszal nyert. Későbbi pályafutására is jellemzőek voltak a nagy fölényű rajt-cél győzelmek. A legjobb éve 2008-ban volt, amikor egymás után hét rangos versenyt nyert: győzött Párizsban, Rómában, és megnyerte – két és fél hosszall – Baden-Badenben Európa legfontosabb sprintversenyét.

A ló karrierjét megtörő savós patairha-gyulladás eredetéről többféle elmélet is forgalomban van, az egyik szerint hibás patkolás, egy másik elképzelés alapján túlzott patakorrekció (a pata talajjal érintkező részének „túlnyírása”) volt a kiváltó ok. A betegség 2009 tavaszán jelentkezett, és Overdose speciális kezelések, illetve hosszú pihenő után 2010 nyarán versenyzett legközelebb: Pozsonyban ismét nyert, egy hónappal később Baden-Badenben azonban csak negyedik lett, és elveszítette veretlenségét.

Több legendaszerű, de valós alapú történet is kering róla. Az egyik szerint utazás közben is szerette a sebességet, nyugtalanná vált, ha a lószállító 120 kilométer/óra alá lassult. A másik arról szól, hogy mennyire hatalmába tudta keríteni a versenyláz: amikor egyszer verseny nélkül, csak az esemény fényének növelése végett sétáltatták meg a Kincsem Parkban egy futam előtt, szabályosan belebetegedett, hogy nem futhatott ki a pályára.

Alagon temetik

„Szomorúan értesítjük mindazokat, akik szerették, hogy a nemzetközi hírű telivér, a német sajtó által magyar csodalónak is nevezett Overdose szerda délután háromnegyed hatkor, 10 éves korában egy németországi tenyésztelepen súlyos betegség után, értesüléseink szerint kólikában, hasi katasztrófa következtében elpusztult (128 éve egy kólikaroham vitte el Kincsemet a csodakancát is). Még legalább 15 évig fedezhetett volna. A hírt addig nem akartuk nyilvánosságra hozni, amíg többségi tulajdonosa meg nem tudja. Gazdája számunkra ismeretlen gyanúsítás miatt nem tudott lova mellett lenni, kívánságára Alagon fogják eltemetni.” (PannoniaOverdose).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.