galéria megtekintése

Elmosta a vihar Budapestet, kitört a káosz a tömegközlekedésben

3 komment

NOL

Hömpölygött a víz a főváros utcáin. A tömegközlekedés több helyen kedd reggel is  akadozik. Egy óra alatt annyi eső esett, mint az augusztusi átlag. A Blaha Lujza tér és az Oktogon között áramkimaradás van, nem járnak a villamosok. Apokaliptikus a helyzet városban, és ez nem túlzás.

Fél hét után leszakadt az ég, özönvízszerű eső zúdult Budapestre. A háromnegyed hét és háromnegyed nyolc között mért csapadék mennyisége meghaladta a nyolcvan millimétert, miközben felhőszakadásról akkor beszélünk, ha fél óra alatt legalább 30 milliméternyi eső esik. Az augusztusi átlag 55 milliméter, most 83,3 milliméternyi lepte ela fővárost.

Az autóknak alvázig ért a víz
Az autóknak alvázig ért a víz
Veres Viktor / Népszabadság

A tömegközlekedés káoszba fulladt, rengeteg helyen nincs áram. Annyi eső esett, mint az augusztusi átlag, és sok helyütt egyszerűen nem tud elfolyni a víz. Az autóknak alvázig ért a hömpölygő víz, városszerte rengeteg a közlekedési dugó és máshol is szürreális jeleneteket lehetett látni. Volt, aki alsóneműre vetkőzve, hangosan nevetve rohant az utcán a zuhogó esőben.

 

Az interneten terjedő képek tanúsága szerint áll a víz a Margit körúton és a Nyugati téri aluljáróban, de befolyt a WestEndbe és a Corvin Plázába is. A Blaha Lujza tér aluljárójában bokáig ért víz, világítás nincs, a Bálna beázott, az Árpád fejedelem útján játszi könnyedséggel sodorta el a szemeteskukákat az ár. Akadt olyan aluljáró, ahol a lefelé zúduló víz miatt a lépcsőkön alig lehetett felmenni.

Egy óra alatt majdnem hárommszor annyi eső, mint egy felhőszakadáskor
Egy óra alatt majdnem hárommszor annyi eső, mint egy felhőszakadáskor
Veres Viktor / Népszabadság

Egyik olvasónk hétfő este fél tíz körül írta, hogy a Blaha Lujza tér és az Oktogon között áramkimaradás van, nem járnak a villamosok, hatalmas forgalmi dugó alakult ki. Apokaliptikus a helyzet városban, és ez nem túlzás – hangzik a levél.

A városban máshelyütt is volt áramkimaradás. A Lánchíd és az Országház ki van világítva, az Erzsébet híd viszont viccesen néz ki így este háromnegyed tizenegy körül, a pesti oldal felé eső részen sötét honol, aztán mintha kettévágták volna a hidat, a budai oldal úszik a megszokott fényben. A Kálvin téren az egyik török étterem személyzete sötétben várja a vendégeket.

Aki taxival szerette volna kiverekedni magát a kisebbfajta természeti katasztrófából, nem számíthatott gyors sikerre, minden társaság vonalai folyamatosan foglaltak voltak. Uber sem volt.

A víz betört a Magyar Vízilabda Szövetség irodáiba is a Hajós Alfréd uszodában, rengeteg iratot mosva el.

A tömegközlekedés káoszba fulladt
A tömegközlekedés káoszba fulladt
Veres Viktor / Népszabadság

Ami a tömegközlekedési káoszt illeti, a BKK Facebook-oldalán este tíz előtt azt írta, hogy a részleges vagy teljes leállás után újra teljesen vonalon jár 2-es, a 3-as, az 50-es, a 62A és a 69-es villamos, a 74-es és a 78-as trolibusz.

A 47-es és a 49-es villamos a Döbrentei térre terelve közlekedik. A járatok nem érintik a Fővám tér M, a Kálvin tér M, az Astoria M és a Deák Ferenc tér M megállót.

Az M2-es metró ismét megáll a Blaha Lujza téren, az M3-as metró pedig ismét megáll a Nagyvárad téren.

A Blaha Lujza tér aluljárója
Kovács Klára / Népszabadság

Az 52-es villamos  és a 60-as villamos (Fogaskerekű újra a teljes vonalon jár.

A H6-os HÉV újra két vágányon közlekedik immár Közvágóhíd H és Pesterzsébet felső között is.

Az 1-es villamos ismét a teljes vonalon közlekedik.

Az 59-es villamos ismét a teljes vonalon közlekedik, a 61-es villamos ismét a felújítás idején érvényes menetrend szerint közlekedik.

A 160-as, a 260-as és a 260A autóbusz ismét az eredeti útvonalon közlekedik.

A 14-es villamos helyett a Lehel tér és a Lehel utca/Róbert Károly körút között pótlóbusz jár.

A 18-as villamos helyett a Döbrentei tér és Szent Gellért tér között, a 19-es és a 41-es villamos helyett a Clark Ádám tér és Szent Gellért tér között a 86-os autóbusszal és a 17-es villamospótló autóbusszal lehet utazni.

A kis optimista
A kis optimista
Veres Viktor / Népszabadság

A 4-es és a 6-os villamos helyett pótlóbusz jár a Széll Kálmán tér M és a Jászai Mari tér között. A 4-es és a 6-os legkorábban kedd hajnalli négykor indult újra, a vihar csak kilőtte őket néhány órával a 21:45-kor kezdődő karbantartás miatt.

Ismét az eredeti útvonalán jár a 20E, a 30-as, a 30A valamint a 46-os autóbusz.

A 26-os buszra sem érdemes várni a megállókban, a 60-as villamos helyett pedig a 21-es autóbusszal utazhatnak az utasok.

Több netróállomás is beázott
Több metróállomás is beázott
Veres Viktor / Népszabadság

A 15-ös és a 115-ös autóbusz terelve közlekedik útbeszakadás miatt, a járatok nem érintik a Március 15. tér és a Fővám tér M megállót.

Újra teljes vonalon jár a 70-es és a 75-ös trolibusz, a 83-as trolibusz helyett viszont pótlóbusz jár.

A 79-es trolibusz egyáltalán nem jár.

A viharok következtében a Balaton déli partján több településen is elöntötte az esővíz az utcákat és a strandokat. Sőt, a víz több helyen ellepte a vasúti síneket is, emiatt órákig szünetelt a forgalom Balatonszentgyörgy és Siófok között. Számos településen volt áramkimaradás, Szegeden pedig villámcsapás miatt kigyulladt egy lakóépület.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.