Elítélték az éhen halt piricsei kisfiú szüleit

Fegyházban letöltendő 15, illetve 13 évi börtönbüntetésre ítélte szerdán első fokon a 13 hónapos gyermekét halálra éheztető piricsei L. Lászlót és R. Mónikát a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság. Az ítélet nem jogerős.

A bíróság bűnösnek találta 14. életévét be nem töltött személy sérelmére különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés büntettében és kiskorúak veszélyeztetésében a 16 éve élettársi kapcsolatban élő párt: L. Lászlónak és R. Mónikának az elhunyt kisfiún kívül még hét gyereke van. Mint megtudtuk, ők jelenleg állami gondozásban vagy nevelőszülőknél élnek.

A bíróság megállapította: a szülők nem gondoskodtak megfelelően gyermekeikről, valamennyien alultápláltak voltak, sokszor a szomszédok adtak nekik enni, mert éheztek. A legkisebb, miután járni sem tudott, még nem tudott átmenni a szomszédokhoz. A hónapokon át éhező, 13 hónapos fiúgyermek halála napján mindössze négy kiló volt. Az orvos- szakértő szerint szervi baja nem volt, halálát az okozta, hogy nem táplálták megfelelően. Az is bebizonyosodott: a szülők látták ugyan, hogy a kicsi szenved, de közömbösek voltak iránta.

A család a gyerekek után járó havi 136 ezer forintból élt. A nagyobbak étkezéséért az iskolában, óvodában nem kellett fizetniük. A lakásban áram, víz, gáz nem volt. A szülők a pénzt – amelyen kívül az apa alkalmi munkáit leszámítva más jövedelmük nem volt – italra, cigarettára költötték. A férfi rendszeresen verte családját.

Az eljárás során az apa és az anya is tagadta bűnösségét. R. Mónika a bírósági tárgyalás alatt közönyös volt, csak az ítélethirdetéskor sírta el magát, amikor meghallotta, hogy 13 évet kap. L. Lászlót 15 évi börtönbüntetésre ítélték.

Az ügyész súlyosbításért, a vádlottak és ügyvédeik enyhítésért nyújtottak be fellebbezést, így az ítélet nem jogerős. A végső döntést a Debreceni Ítélőtábla mondja ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.