Életfogytiglant kapott az áldozatait feldaraboló boncmester

Nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott kedden a Fővárosi Törvényszéken egy boncmester, aki a vád szerint megölt két embert, majd feldarabolta áldozatait. A vádlott tagadta bűnösségét.

A bíróság elsőfokú ítéletében több emberen, nyereségvágyból elkövetett emberölésben és lőfegyverrel való visszaélés bűntettében találta bűnösnek F.-Sz. Attilát, aki az ügyészség szerint még 2008 májusában azért ölt meg egy kábítószer-kereskedőt és annak testőrét, hogy előbbinek megszerezze a lakásán tartott készpénzét és drogot.

Az ítélet szerint a férfi a legkorábban 37 év múlva bocsátható próbára, a bíróság továbbá tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is.

Az elsőfokú ítélettel szemben az ügyész, valamint a vádlott és védője is fellebbezett, utóbbiak felmentést kértek azért, mert állításuk szerint F.-Sz Attila nem követte el a kettős gyilkosságot, tehát megalapozatlan az ítélet. Az ügyész az eltérő jogi minősítés miatt fellebbezett, mert álláspontja szerint - szemben a bíróság ítéletével - a vádlott az emberöléseket előre kitervelten követte el. A büntetőügy így másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat.

A vádlott az ítélethirdetés után kérte előzetes fogva tartása megszüntetését is, de a bíróság az indítványt elutasította.
Az ügy előzménye, hogy Fővárosi Ítélőtábla 2005 januárjában hozott jogerős ítéletében - bizonyítottság hiányában – felmentette F.-Sz. Attilát egy 1999 júniusi, I. kerületi, Fő utcai órásgyilkosság vádja alól. A felmentés után a férfi polgári peres eljárást indított, és ennek eredményeként az előzetes fogva tartásban töltött időért 25 millió forint kártalanítást kapott 2008 februárjában.

F.-Sz. Attila a fogva tartása idején ismerkedett meg egy kábítószerekkel kereskedő férfival, aki golfkészletekbe rejtve szállított drogot Dél-Amerikából Magyarországra, majd 2007-ben ismerte meg D. Kornélt (az egyik későbbi áldozatát), akinek ugyancsak szerepe lehetett kábítószerekkel kapcsolatos üzletekben.

A kettős gyilkosság 2008. május 15-én történt, amikor D. Kornél és testőre, K. Zsolt a III. kerületi bérelt lakásán meglátogatta F.-Sz. Attilát. Az iratok szerint F.-Sz. Attila a lakás konyhájában tisztázatlan körülmények között egy engedély nélkül tartott forgótáras lőfegyverrel két-két fejlövéssel megölte látogatóit.

A lövések zajára a konyhában megjelent az addig a pincében szerelési munkákat végző P. László, akit F.-Sz. Attila egy figyelmeztető lövéssel megfenyegetett és arra kényszerítette, hogy az áldozatok kocsiját vigye el a ház elől. Az iratok szerint P. László és F.-Sz. Attila korábban egy büntetés-végrehajtási intézetben voltak, innen ismerhették egymást.

F.-Sz. Attila a gyilkosság idejére sétálni küldte a lakásban élő várandós barátnőjét, Cs. Nikolettet, majd később őt kérte meg, hogy az áldozatok értékeit, óráit, ékszereit vigye el egy zálogházba.

A bíróság később jórészt kettejük (P. László és Cs. Nikolett) vallomásaira, mint bizonyítékokra alapozta az ítéletét.
A vád szerint F.-Sz. Attila arra számított, hogy D. Kornél lakásán nagyobb értékű készpénzt és drogot találhat, ezért gyilkolt. A lakásból végül nem tudott elvinni semmit, mert D. Kornél barátnőjét nem sikerült elcsalni onnan.

A vád szerint a kettős gyilkosság után a jeles boncmesteri képesítésű F.-Sz. Attila szikékkel szakszerűen feldarabolta a holttesteket, a testrészeket 15 zsákba tette, majd barátnőjével kocsival egy Somogy megyei település határába szállította, ahol azokat egy nádasban rejtette el.

A holttesteket 2009 novemberében találták meg a rendőrök Cs. Nikolett útmutatása alapján.

F.-Sz. Attila az eljárás során végig tagadta bűnösségét. A bíró által ismertetett iratok szerint vallomásában arról beszélt, hogy a bűncselekmény elkövetéséért egy vezető beosztású rendőr nyomozó és annak beosztottjai a felelősek, az ő érdekükben állt a két ember eltüntetése. Szerinte azért forraltak bosszút ellene, és azért vádolják őt a bűncselekménnyel, mert az 1999-es budapesti Fő utcai órásgyilkosság vádja alól felmentették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.