Életfogytiglant kapott a bátmonostori hármas gyilkos

Jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetéssel sújtotta csütörtökön a Szegedi Ítélőtábla a 2008-ban és 2009-ben történt bátmonostori hármas gyilkosság egyik tettesét.

A táblabíróság társtettesként, előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölésben és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a 32 éves férfit, és döntött arról is, hogy nem bocsátható feltételes szabadságra.

Az ügy másik három vádlottja 12, 15 és 17 év fegyházbüntetést kapott, ők leghamarabb büntetésük kétharmadának letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ítélőtábla 2014 áprilisában kezdte tárgyalni másodfokon az ügyet, de az eljárást felfüggesztették, mert egy védői indítványnak helyet adva az Alkotmánybírósághoz (AB) fordultak a tényleges életfogytiglan ügyében. Az AB január 20-ai ülésén azonban megszüntette az eljárást, mert időközben megváltozott az erre vonatkozó szabályozás, és így az indítvány okafogyottá vált.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott Baján ismerkedett meg az egyik későbbi sértettel, akit pszichiátriai betegségei miatt kórházban kezeltek. A vádlott rávette a nőt, hogy adja el neki a lakását, a vételárból azonban 3 millió forintot nem fizetett ki. A szerződést később a bíróság érvénytelenítette.

A férfi később pécsi ingatlana értékesítésére is rábírta a sértettet, de a 6,5 millió forintos vételárat elvette a nőtől. 2008. március 28-án azzal az ürüggyel csalta az áldozatot és élettársát Bátmonostorra, hogy visszaadja neki a pénzt. Ekkor azonban a vádlottak már részletesen megtervezték, hogy mindkettőjükkel végeznek.

A vádlottak és az áldozatok megvacsoráztak egy használaton kívüli házban, majd a férfit kihívták dohányozni az udvarra. Ott az akkor még fiatalkorú másodrendű vádlott az elsőrendű vádlottól kapott pisztollyal hátulról fejbe lőtte őt.

A nőt az épületben az egyik vádlott fejbe csapta egy fémcsővel, majd az elsőrendű vádlott megpróbálta lelőni, de a fegyver nem sült el. Ezután ő is magához vett egy csövet, és társaival brutálisan összeverte a nőt, majd megfojtotta.

A két holttestet egy közeli erdőben temették el egy előre megásott gödörbe. A vádlottak később igyekeztek azt a látszatot kelteni, hogy az áldozatok hosszú időre elutaztak.

2009-ben az elsőrendű vádlott elhatározta, hogy megöleti szeretője férjét is. A férfit a vádlott a korábbi gyilkosságok helyszínére csalta, ahol a másodrendű vádlottnak kellett volna lelőnie. A másodrendű vádlott azonban a sértett helyett a falba lőtt, és elszaladt. A sértett ezután fegyvert rántva kérdőre vonta a vádlottat, de végül távozott a házból.

2009. július 18-án a sértett Baján a Petőfi szigeten szórakozott, és éjszaka tért haza. Az elsőrendű vádlott utánaosont a nyitva hagyott garázsajtón keresztül, és még a kocsijában lelőtte őt. A holttestet egy akácerdőben temette el egyik társával.

A holttesteket 2010 nyarán találták meg a hatóságok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.