Elbukta a pert Beyoncé ellen a magyar énekesnő

A Mitsou néven ismert Juhász Miczura Mónika, az Ando Drom volt énekesnője azt állította, hogy az amerikai világsztár az ő egyik felvételét használta fel engedély nélkül a Drunk in Love című slágerében.

Művészi szabadságra hivatkozva a New York-i legfelsőbb bíróság elutasította azt a keresetet, amelyben a magyar énekesnő, Mitsou néven ismert Juhász Miczura Mónika követelt kártérítést az amerikai világsztártól, Beyoncétől szerzői jogainak a sérülése miatt. A keresetben Miczura azt állította, hogy Beyoncé a Drunk in Love című 2013-as slágeréhez az ő egyik 1995-ös felvételét is felhasználta, Cynthia Kern bírónő szerint viszont a kereset alapjául szolgáló polgárjogi törvény nem vonatkozik irodalmi és képzőművészeti alkotásokra, amelyek a szabadságát az alkotmány védi. – Vitán felül áll, hogy a Drunk in Love című dal és a videó a művészi kifejezés alkotása, és mint ilyen kívül esik a polgárjogi törvény hatályán" – áll Kern indoklásában. A kifogásolt rész 0:57-nél kezdődik a lenti videón.

Miczura keresete szerint az eredeti dalt – amely 1997-ben jelent meg és a Bajba, Bajba Pelem címet viseli – digitálisan manipulálták, hogy különleges hangulatot teremtsenek a Drunk in Love túlfűtött szövegvilága mellé. Az ő hangja összesen másfél percen keresztül hallatszik az öt és fél perces számban, de soha nem egyezett bele, hogy felhasználják. A Drunk in Love – amely már 333 millió megtekintés felett jár a YouTube-on – 2015-ben elnyerte a legjobb dalnak és a legjobb teljesítménynek járó Grammy-díjat is az R&B kategóriában.

A Bajba, Bajba egyébként egy tradicionális roma dal, amelyet Miczura még a nagymamájától tanult. Az énekesnőt „helyrehozhatatlan kár és érzelmi meghurcoltatás" érte, amikor meghallotta a saját eltorzított hangját Beyoncénak a férjével, a rapper Jay-Z-vel előadott dalában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.