Elbocsátották a lelkészt, mert nem ellenzi a melegek házasságát

A pozsonyi székhelyű Ágostai Hitvallású Evangélikus Püspöki Hivatal nem hosszabbította meg Jakub Pavlús lelkész szerződését, amely augusztus végéig hatályos. További szolgálatára nem tartanak igényt – közölte az Aktuality.sk pozsonyi internetes portál.

Érdeklődésünkre a hírt a fiatal káplán megerősítette. Elmondta, hogy egyetemi tanulmányainak befejezése után egyéves, próbaidős szerződést kapott. A Túrócszentmártonhoz (Martin) közeli kisvárosban, Turanyban levő gyülekezetben szolgált. Minden bizonnyal azért váltak meg tőle, mert Facebook-bejegyzéseiben nem ellenezte a regisztrált partnerséget. Tavaly azt is posztolta, hogy nem vesz részt a hagyományos családmodell támogatását szorgalmazó és a melegek regisztrált partnerségét ellenző népszavazáson.

„Családos ember vagyok, kisgyermekem és feleségem van, de azokat az embertársaimat, akik másként gondolkodnak erről a kapcsolatról, nem tudom elítélni" – közölte.

Elmondta azt is, hogy nemrég behívatta őt az illetékes püspök és megkérdezte tőle, egyetért-e azzal, hogy a házasság kizárólag a férfi és a nő egyedi köteléke? Mire ő azt válaszolta, hogy szerinte a házasság felnőtt emberek szuverén döntésén, egymás iránti szeretetén alapul. Több kérdése az elöljárójának nem volt.

Az Aktuality értesülései szerint a közép-szlovákiai kisváros evangélikus gyülekezete levélben kérte a pozsonyi püspöki hivatalt, hogy változtassa meg a döntését és hagyja meg jelenlegi szolgálati helyén a káplánt, aki szerintük példás családi életet él, áldozatos lelkészi tevékenységet fejt ki. Kérésükre egyelőre nem kaptak választ, amit a pozsonyi egyházi szóvivő azzal magyarázott, hogy Milos Klátik, a szlovákiai evangélikus egyház jelenlegi feje augusztus végéig szabadságon van.

Szlovákiában a legutóbbi, 2011-ben lezajlott népszavazáson 300 ezren vallották magukat evangélikusnak, amely így a római katolikusok mögött a második legnagyobb lélekszámú történelmi egyház északi szomszédunknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.