Egymillió madarat vadásztak le egy ragu miatt

Ijesztő mértékű természetkárosítás történt egy ciprusi katonai bázison: közel egymillió énekesmadarat öltek meg, hogy aztán éttermekben ínyenc fogásokat készítsenek belőlük.

Két hónapon át minden egyes nap 15 ezer énekesmadarat öltek meg orvvadászok egy ciprusi brit katonai bázison tavaly ősszel. A madarakat aztán éttermeknek adják el, a hírhedt Ambelopoulia nevű étel ugyanis ezekből az apró állatokból készül.

A brit Királyi Madárvédelmi Társaság (RSPB) felszólította a Ciprusi Honvédelmi Minisztériumot arra, hogy hozzon szigorúbb intézkedéseket az orvvadászat visszaszorítására. A szervezet továbbá úgy véli, a „fekete hús”  értékesítésére komoly hálózatok is kiépültek.

A minisztérium visszautasította az RSPB vádjait, és egyúttal megkérdőjelezték a jelentés hitelességét. A The Guardian cikkében megszólalt szóvivő szerint eddig is sokat tettek az ügy érdekében, több mint 50 illegális madárvadászt fogtak el, és lefoglaltak 450 darab hálót, illetve közel 300 darab egyéb, madarak befogására használt eszközt. A tetten ért orvvadászok amúgy kemény büntetésre számíthatnak, 17 ezer dollárt kell fizetniük, de akár hároméves börtönbüntetést is kaphatnak.

A madarakat engedély nélküli madárfogó hálókkal és csapdákkal ejtik foglyul, aztán kegyetlen módon végeznek velük, általában fogpiszkálót szúrnak a torkukba. Olyan is előfordul, hogy az állatokat nem ölik meg, hanem ragasztószalaggal összekötik a lábukat és még élve szállítják őket. A leginkább veszélyeztetett fajok közé tartozik a vörösbegy és a barátposztáta.

A szigetországban folyó illegális vadászat amúgy magyarországi madarakat is veszélyeztet, a hazai vonuló énekesmadarak egy része ugyanis arra a területre érkezik telelni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.