Victor Hugo rajza 400 000 euróért kelt el

Pierre Berge divatmogul pénteken bocsátotta árverésre híres könyvtárának első részletét Párizsban. Az aukción befolyt milliókat AIDS-kutatásra ajánlotta fel.

A francia filantróp hat részletben árverezteti el a gyűjteményét alkotó értékes kéziratokat és ritka könyveket – számolt be a The Local. Az egyik legértékesebb magánkézben lévő kollekció első darabjaiért közel 11,7 millió eurót kapott, árulta el az AFP hírügynökségnek.

Egy gótikus torony romjait szürkületkor megörökítő kis méretű rajzért, amit a francia regényíró, Victor Hugo készített, több mint 400.000 eurót fizetett az új tulajdonosa. Ötször annyit, mint ami a becsült értéke volt.

Berge, aki Yves Saint Laurent üzlettársa és szerelme volt, szinte az egész könyvtárát árverésre bocsátja. Ezzel akár 40 millió eurónyi összeget is szerezhet az elhunyt tervezővel közösen létrehozott alapítványuknak.

Berge 2009-ben már eladta az Yves Saint Laurent-nel közös műtárgygyűjteményét. A bevétel megdöntötte az addig magángyűjteményért fizetett legmagasabb összeg rekordját, és összesen 342 millió euróért kelt el. 

Az összeg legnagyobb része a HIV-kutatással kapcsolatos jótékonysági szervezetekhez került.

Gustave Flaubert Érzelmek iskolájának egy kézirata szintén rekordösszegért, 470.000 euróért kelt el. Az árverés egyik legnagyobb meglepetése egy első kiadású kötet volt Charles Baudelaire A romlás virágaiból, amely 225.000 euróért talált gazdára. A gyűjtő szívének egyik legkedvesebb darab az a Bovaryné kötet volt, amelyet Flaubert a mesternek, Victor Hugónak dedikált. Ennek az ára elmaradt a várakozásoktól, csupán 368.000 euróért kelt el, holott az összegnek a kétszeresére számítottak.

Ennek ellenére minden darab a becsült értéke felett kelt el. Köztük az az egyetlen lap, amely de Sade márki Florbelle napjai című, a cenzúra által elégetett, elveszett erotikus könyvéből maradt. 

"Nagyon boldog vagyok. Ez csodálatos" – kommentálta Berge a Sotherby rendezte háromórás aukciót.

A legértékesebb darabot, Andre Breton szürrealista mesterművének, a Nadjának eredeti kéziratát - amit 3,5 millióra becsültek - a francia nemzeti könyvtár már lefoglalta. Berg azt mesélte az AFP-nek, hogy amikor megvásárolta Londonban a kötetet, az olyan érzés volt, mintha Krisztus keresztjének egy darabját birtokolná.

Az üzletember tinédzserként kezdett ritka könyveket gyűjteni, mikor megérkezett Párizsba. "Reggel megveszel egy könyvet a Szajna parton és egy kis szerencsével délután eladod egy könyvkereskedőnek."

Később összebarátkozott az irodalmi élet számos alakjával, köztük Bretonnal és Jean Cocteau-val. Cocteau-nak - akinek a lányának a keresztapja is - egy személyesen neki dedikált kötetét visszatartott az árverésről.

Berge elmondása szerint azt tervezi, hogy "minden kötetet pótol a könyvtárában" ugyanolyan, olcsóbb kiadású példányokkal. "Néhányat valószínűleg sokkal szórakoztatóbb lesz papírkötésben olvasni. Ezeket a könyveket az olvasás miatt szerettem meg. A gyűjtőszenvedély csak később jött."

"Az embernek tudnia kell megválni dolgoktól" - vélekedik a 85 éves gyűjtő. Azt mondja, már évek óta tervezte, hogy kitakarít és még a végrendeletébe is kikötötte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.