Egyharmadra tör a 'Mozdulj, Mama!'

A magyar lakosság egyharmada, mintegy 3,3 millió ember nyugdíjas, akik alig mozognak. Velük akarja most megszerettetni a legegyszerűbb mozgást, a gyaloglást, az egészségügyi államtitkárság által szervezett "Mozdulj, Mama!" című kampány - mondta Monspart Sarolta tájékozódási futó világbajnok az MTI-nek.

Az Európai Unió 2012-t az aktív idősödés és a generációk közötti együttműködés évének nyilvánította - hangsúlyozta a sportoló. Ennek fényében Monspart Sarolta és Szócska Miklós egészségügyi államtitkár is összefogott annak érdekében, hogy az idősek számára rávilágítsanak arra: a gyaloglás olyan tevékenység, amely nem kerül pénzbe, de általa elérhető egy minőségibb időskor. Egyúttal a fiatalabb generációkat is arra ösztönzik, hogy segítsenek az idősebbeknek, nagyszüleiknek abban, hogy napi, heti rendszerességgel legalább egy órát gyalogoljanak vagy mozogjanak.

Ennek népszerűsítésére június 23-ra, jövő szombatra a fővárosban a Margitszigeten közösségi gyaloglónapot tartanak. - Mivel sajnálatos módon az idősebbek jellemzően keveset mozognak, nyilván nem fognak rögtön maratont futni, vagy kezdenek el fallabdázni, de számukra is ott van a gyaloglás, illetve a nordic walking - fejtette ki Monspart Sarolta. "Ez a legegyszerűbb, amit nem kell tanulni, gyalogolni mindenki tud, még akkor is ha két ballába van" - fogalmazott a sportoló.

Monspart Sarolta kiemelte: a jövő szombati közösségi gyaloglást szeles, esős időben is mindenképpen megtartják. A gyülekező 10 órától lesz a sziget Margit hídi bejárójánál, majd könnyed bemelegítés után 11 órakor elindulnak egy 3 kilométeres gyaloglásra a Margitszigeten.

Azok, akik jövő szombaton kilátogatnak a Margitszigetre, a gyaloglás mellett mintegy 30-féle térítésmentes egészségügyi szűrésen is részt vehetnek. Minden rajtszámmal rendelkező, sikeres célbaérő befutócsomagot kap ajándékba, de ezen felül a helyszínen nagyértékű nyereményeket is kisorsolnak majd.

A "Mozdulj, Mama!" programhoz mostanáig csatlakozott a Magyar Gyógytornászok Társasága, a MÁV Csoport, a Volánbusz Zrt., a Magyar Posta Zrt., az újbudai, a kőbányai, illetve az V. kerületi önkormányzat, az V. kerületi Idősek Klubja, a Marczibányi Téri Művelődés Központ, a III. kerület Széruskert utcai Idősek Klubja, a Minden-Kor Gyalogló Klub és a Százhalombatta Őszidő Nyugdíjas klub.

A program felelőse Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, fővédnöke Jonathan Knott, az Egyesült Királyság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, házigazdája Tarlós István budapesti főpolgármester, szakmai együttműködő partnere pedig Balogh Gábor miniszterelnöki sporttanácsadó.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.