galéria megtekintése

Egy különítmény üldözi a terrorvezér szökevény feleségét

0 komment

M.G.

Diane Krugernek hívják és még mindig csak tizenéves. Csak egy állítólagos fotója kering a világhálón – ellentétben névrokonával a neves színésznővel. Megszökött a férjétől és most egy különítmény üldözi. Nyilván azért, hogy végezzenek vele.

Korábban fontos pozíciója volt az „Iszlám Államban" (IS), most pedig feltehetően a világ titkosszolgálatai vigyáznak rá. Ő az a német lány, akivel tavaly ősszel kötött házasságot Abu Bakr al-Bagdadi, az önjelölt kalifa, az IS vezére, a világ legkeresettebb terroristája.

 Abu Bakr al-Bagdadi, az önjelölt kalifa,
Abu Bakr al-Bagdadi, az önjelölt kalifa,
Social Media Website via Reuters TV / Reuters

Bagdadi családi életéről – ahogy az élete más területeiről is – keveset tudni, tehát igyekszik a lehető legkevésbé nyilvános életet élni. Oszama bin Laden kivégzéséhez ugyanis családtagjain keresztül vezetett az út. A pakisztáni Abottabadban lévő ház-erődben élő nőket és gyermekeket „dolgozta fel" az amerikai titkosszolgálat, s így jutott az al-Kaída vezérének nyomára.

 

Krugerről eddig annyit közöltek, hogy még 2014-ben bukkant fel Szíriában. A házassági szerződést Ninve tartományban, egy ottani iszlám bíróságon kötötték meg. Ezután a német nő az IS női szekciójának vezetőjeként ténykedett, s állítólag maga is fatvákat adott ki, amelyekben a terrorállam területén élő nők életét szabályozta.

Nem ő volt az első nyugati a kalifa „családjában". Kayla Mueller 26 éves amerikai önkéntest egy aleppói (Szíria) segélyhelyről rabolták el, 2013 augusztusában s után Bagdadi „birtokolta" másfél éven át. Többször megerőszakolta, s feleségének nyilvánította a megkínzott nőt. Kayla már nem él.

Marsha Mueller (balra), a lánya, Kayla emlékére tartott gyászmisén az arizonai Prescottban, 2015 februárjában
Marsha Mueller (balra), a lánya, Kayla emlékére tartott gyászmisén az arizonai Prescottban, 2015 februárjában
Deanna Dent / Reuters

A dzsihadisták azt állítják, hogy egy jordániai bázisuk elleni támadásban megölték. Mások úgy gondolják, hogy az IS kivégezte. A Wikipédia szerint egyébként a kalifának három neje van.

A kalifa legismertebb felesége, vagy volt neje Szadzsa al-Dulaimi, aki egy kislányt szült a terrorkalifának. Szadzsa tagja volt annak a 150 fős női csoportnak, amelyet szabadon engedtek cserébe 13 túszul ejtett apácáért, akiket Maalula szíriai keresztény városban fogtak el a dzsihadisták.

Szadzsa sorsa, vándorlásai a térségben legújabb palesztinai férjével és három gyerekével meglehetősen rejtélyesnek látszik. Időnként elfogják, majd szabadon engedik, jelenleg talán Törökországban élnek. A nő egyébként maga is terrorista család sarja. Apja az IS szíriai műveleteit vezette, fivére is kipróbált, körözött terrorista. Nővére börtönben van, mert a kurdisztáni Erbilben elfogták, amikor öngyilkos merényletre készült. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.