Lemészárolt nyulakat vetítettek gyerekeknek húsvétkor

A Channel 5 televíziós csatorna húsvéti rajzfilmválasztása miatt hördült fel sok szülő Nagy-Britanniában. A csatorna által választott mesében nyulakat mészárolnak le.

A véres jeleneteket tartalmazó animációs film Richard Adams 1972-ben megjelent, ma már klasszikusnak számító Watership Down (magyarul megjelent: Gesztenye, a honalapító) című regényének adaptációja volt. A történet főszereplői saját társadalommal és kultúrával rendelkező nyulak, akik egyikük baljós látomásai miatt elvándorolnak a kotorékukból, hogy máshol alapítsanak új otthont.

Az ifjúsági könyvpiacon a mai napig nagyon népszerű regény nem tipikus gyerekmese, több párhuzamot is mutat az Aeneisszel és az Odüsszeiával. A történetben sok a vallásos szimbólum, a cselekmény tele van harccal, ármánnyal és halállal. A mű alaptémája a zsarnokság elleni lázadás.

A húsvétkor vetített rajzfilmváltozatot először 1978-ban mutatták be, s azóta, akárcsak a regény, klasszikus műnek számít, sok szülő mégis úgy gondolja, hogy nem épp ezt a mesét kellett volna műsorra tűzni húsvét vasárnap.

„A Watership Down az utolsó film, amit húsvét vasárnap gyerekeknek kellene bemutatni, most mégis azt nézzük, ahogy egy nyulat nyakon lőnek" – idéz egy a Twitteren háborgó szülőt a The Sun. Valaki más pedig ironikusan így fakad ki: „Hé, srácok, nézzétek a halott húsvéti nyuszikat!"

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.