Diplomát szerzett, pedig szinte csak a szemét tudja mozgatni

Az angol nő egy agyvérzés következtében került a locked-in szindróma állapotába, 2003 óta képtelen mozogni vagy beszélni, ám a tudata teljesen ép. Hat év alatt diplomát szerzett ókori történelemből, és írt egy önéletrajzi könyvet is.

A Staffordshire-ben élő Dawn Faizey Webster mindössze két héttel kisfia születése után, 30 évesen kapott agyvérzést. A betegség nem volt előzmények nélküli, a várandósság 26. héten Dawn magas vérnyomás miatt kórházba került, az orvosok egy súlyos terhességi szövődményt, preeclampsiát diagnosztizáltak nála.

Mivel a nő állapota egyre romlott, végül császármetszéssel világra segítették alig félkilós babáját. A magas vérnyomás végül agyvérzést idézett elő, a stroke hatására pedig bezártságszindróma alakult ki nála - a betegség jellemzően az agytörzs sérülésekor jelentkezik -, és szinte minden akaratlagosan mozgatott izma lebénult.

A családja folyamatosan a betegágya mellett volt, de nem is sejtették, hogy Dawn elméje tiszta maradt, és érti, amit mondanak neki. Végül az apja egyszer csak megkérdezte, hallja-e őt, mire a nő pislogással válaszolt.

Az egykori tanárnő rájött, hogy szeme és feje finom mozdulataival miként képes kommunikálni, így 2008-ban elhatározta, állapota ellenére nem adja fel a tanulást - írja a The Daily Telegraph.

A nő hihetetlen erőfeszítéseket tett a diploma megszerzéséért: laptopja segítségével tudott írni, sebessége azonban óránként ötven szó volt, vagyis egy háromórás vizsgát három hét alatt tudott teljesíteni. Webster napi három órán át tanult, a billentyűket és a kurzort feje mozdításával irányította, a betűket pedig pislogással ütötte le. Hat év alatt kitüntetéssel végezte el az Open University kurzusát, de máris újabb célt tűzött ki, művészettörténetet szeretne hallgatni. 

– Amint átmentem a vizsgán, boldog voltam és büszke magamra. Elértem a célomat, amiért hat éven át küzdöttem - mondta a most 42 éves nő, és hozzátette: a betegség ugyan elvette tőle a fizikai mozgást, így azt használta, ami megmaradt neki, a gondolkodást. – Úgy éreztem, be kell bizonyítanom magamnak és mindenki másnak: még mindig én vagyok Dawn.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.