Diéta, ami mindig kéznél van

Nincs könnyű helyzetben, aki fogyókúrára adja a fejét, valamit mindig számolnia kell: az étkezések számát, az elfogyasztott táplálék mennyiségét vagy éppen a kalóriákat.

A kutatások szerint bizonyos ételadagok megduplázódtak, míg mások egyenesen megötszöröződtek az elmúlt két évtizedben, vagyis jóval nagyobb mennyiségű táplálékot fogyasztunk el egy-egy étkezés során, mint amekkorára a szervezetünknek valóban szüksége lenne.

Egy átlagos rizses-húsos készétel 53%-kal lett nagyobb, a péksütemények 20-30%-kal, míg a bagel mérete 24%-kal nőtt. Ha ez nem lenne elég, ráadásul minden további nélkül képesek vagyunk elfogyasztani ezeket a nagyobb adagokat is, hiszen gyerekkorban többnyire arra ösztönöztek bennünket, hogy együnk meg mindent, amit a tányérunkra tettek  - írja a Daily Mail.

A súlyvesztés egyik alapelve, hogy az elfogyasztott kalóriamennyiség kevesebb legyen, mint a szervezet által felhasznált mennyiség, ugyanakkor sokan túlzásokba esnek és túlságosan keveset esznek, ezzel pedig gyakran ellentétes hatást érnek el, a szervezet tartalékolni fog.

Szakértők szerint az emberek nagy része egyáltalán nincs tisztában azzal, mekkora adagot ideális fogyasztania egy-egy ételfajtából. Van egy egyszerű módszer, ami komolyabb számolgatás nélkül racionálisabb kalóriabevitelt eredményez, így hosszú távon megoldást jelenthet a túlevés és ezáltal az elhízás problémájára. Ehhez mindössze a saját tenyerünkre és ujjainkra van csak szükség.

Egy adag hús például nem lehet nagyobb, mint a tenyerünk, egy átlagos kenyérszelet szélessége éppen az ujjunk szélessége lehet, tésztából és fagylaltból pedig mindössze annyit szabadna fogyasztanunk, mint amekkora az összeszorított öklünk. Vajból elég a kenyérre annyi, amekkora az ujjbegyünk, míg a sokak által kedvelt mogyoróvajból egy evőkanálnyi, ez nagyjából egy hüvelykujjnyi.

Az öklünk egy csészényi mennyiségnek felel meg, ez egy adag tészta, rizs, zöldség vagy gyümölcs. A tenyerünk átlagosan tízdekás adagot jelent húsból és halból, ennél nagyobbat nem is kell fogyasztatunk, szóval jobban járunk, ha lemondunk a repetáról a vasárnapi rántott húsból.

Ha nassolni támad kedvünk, gondoljunk a markunkra, csipszből, pattogatott kukoricából és sósperecből két maroknyi a megengedett. A hüvelykujjunk a mogyoróvajon és a vajon kívül a keménysajtok mennyiségének megállapításában is segítségünkre lehet, a normál 30 grammos mennyiség nagyjából olyan széles, mint az ujjunk.

óriási adagok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.