Több mint százezer „hallgató” juthatott be csalással különböző orvosi karokra

Az indiai legfelsőbb bíróság új nyomozást rendelt el abban a nagyszabású csalási botrányban, amelyben több mint kétezer orvostanhallgató, politikus és oktató is érintett.

Késő délután csörgött a telefon dr. Anand Rai otthonában. Az orvos már nem rezzent össze, amikor 2013 júliusában egy suttogó hang sokadszorra életveszélyesen megfenyegette. „Megfizetsz azért, amit teszel” –mondta a telefonáló az akkor 36 éves férfinak, aki eltökélte, lerántja a leplet az indiai egészségügy egyik legnagyobb csalásáról.

A vészharangot megkongató Rai azóta sem adta fel a küzdelmet, s most segítségére lehet a központi nyomozó hatóság, amely egy csütörtöki döntés értelmében átvette a szövevényes ügyet a Madhja Pradesh-i állami hatóságoktól. Az elmúlt három évben kétezer személyt tartóztattak le, s közel félezer gyanúsítottat keres a rendőrség, amiért részt vettek az orvosi karokra történő, központi felvételi vizsgákon elkövetett csalásban.

Az állam első emberének lemondását követelő tüntetők Madhja Pradeshben. A csalás India-szerte felháborodást keltett
Az állam első emberének lemondását követelő tüntetők Madhja Pradeshben. A csalás India-szerte felháborodást keltett
Raj Patidar / Reuters

A BBC beszámolója szerint a diákok számos módon juthattak be az oktatási intézményekbe: egyesek tehetséges orvostanhallgatókat béreltek fel – akár 4,5 millió forintnak megfelelő rúpiáért –, hogy megírják helyettük a felvételi vizsgát. Mások azért fizettek nekik, hogy megsúgják a válaszokat. A csalásban a vizsgáztatók egy része is benne volt, mivel több feladatsor is kiszivárgott. A tanúvallomások szerint gyakran magasabb pontszámot adtak a felvételizőknek, vagy egyszerűen megválaszolták helyettük a nehezebb kérdéseket.

Bár a botrány 2012-ben robbant ki, egyes becslések szerint 2007 óta mintegy 140 ezren írtak felvételit ilyen körülmények között. Rai állítja: a legmagasabb pontszámot elérő diákok között gyakran bukkantak fel befolyásos politikusok, hivatalnokok és rendőrök gyermekei. Többen úgy látják, hogy épp ezért halad ilyen lassan az ügy felgöngyölítése: a gyanúsítottak között vezető politikusok, orvosok, oktatók, rendőrök és üzletemberek is vannak. Ráadásul harminchárom, a botrányhoz valamilyen szálon köthető ember vesztette életét az elmúlt két évben. Egyelőre nem tudják bizonyítani a kapcsolatot a halálesetek és a csalás között, ám gyanús, hogy tízen rejtélyes közúti balesetben vesztették életüket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.